HABER

'Mübarek Üç aylar ne zaman' sorusu yanıt buldu

İslamiyetten ayrı bir yeri olan üç aylara girildi. Vatandaşlar bir süredir, 'üç aylar ne zaman' sorusuna yanıt arıyordu. Haberimizde 'üç aylar ne zaman' sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

'Mübarek Üç aylar ne zaman' sorusu yanıt buldu

Müslümanların kutsal ayı, “11 Ayın Sultanı” Ramazan Ayı’nın habercisi Üç Aylar ne zaman? Kameri takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının genel ismi olan Üç Aylar, Regaip Kandili’nin ardından başlayacak. Diyanet İşleri resmi sitesinden de cevaplanan Üç Aylar ne zaman? sorusunun cevabı haberimizde. Ayrıca Üç Aylar faziletleri, Üç Aylar’da okunması gereken dualar ve yapılması gerekenler için tüm cevapları sizler için derledik.

Üç Aylar, peş peşe gelen mübarek günleri temsil etmektedir. Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat’le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini içerisinde barındıran Üç Aylar, manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır. Sırayla açılan rahmet ve mağrifet kapıları olarak yorumlanan ve genel ismiyle Üç Aylar denilen bu aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarını temsil eder. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının her biri farklı bereketleri temsil etmektedir. Peki müslüman toplumlarında özel bir yeri olan Üç Aylar, bu yıl ne zaman başlıyor? Diyanet İşleri'nden yapılan açıklamaya göre ise Üç Aylar'ın ilk ayı olan Recep ayı 8 Nisan Pazartesi günü, kutsal ayların sonuncusu Ramazan ayı ise 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlayacak.

2016 YILI ÜÇ AYLAR TAKVİMİ

7 Nisan 2016 (Regaib Kandili), 8 Nisan 2016 (Üç Ayların Başlangıcı), 3 Mayıs 2016 (Mirac Kandili), 21 Mayıs 2016 (Berat Kandili), 6 Haziran 2016 (Ramazan'ın Başlangıcı), 1 Temmuz 2016 (Kadir Gecesi), 4 Temmuz 2016 (Arefe), 5 Temmuz-7 Temmuz (Ramazan Bayramı), 11 Eylül 2016 - Pazar Günü (Arefe), 12 Eylül-15 Eylül (Kurban Bayramı), 2 Ekim 2016 (Hicri Yılbaşı), 11 Ekim 2016 (Aşure Günü), 11 Aralık 2016 (Mevlid Kandili)

RECEP AYI'NIN ÖNEMİ

Üç Aylar'ın ilki olan Recep ayı, kameri aylardan olan hicri ayının yedincisidir. Manen ramazan ayına hazırlık yapılan Recep ayının fazileti oldukça büyüktür. Recep ayında yapılan iyilikler 70 şaban ayında 700 ve ramazan ayında ise 1000 katı ile mükâfatlandırır. Receb ayının faziletiyle ilgili birkaç hadis-i şerif:

Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir. (İbni Cerîr), Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır. (Taberani), Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir. (Ebu Davud), Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer. (Deylemi), Recebin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, ayın hepsinde tutmuş gibi sevap verilir. (Miftah-ül-Cennet)

ŞABAT AYININ ÖNEMİ

Üç Aylar'ın ikincisi olan Şaban ayı, Ramazan ayından önceki aydır. Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır: "Recep Allah"ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358), "Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259), "Allah'ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!"

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Üç Aylar'ın sonuncusu olan Ramazan Ayı'nın diğer aylara göre büyük bir yeri vardır. Çünkü Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Ramazan ayının faziletiyle ilgili hadis-i şeriflerden bazıları:

Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur (Nesai), Ramazan orucunu farz bilip, sevap bekleyerek oruç tutanın günahları affolur. (Buhari), Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır. (Taberani), Ramazan ayında ailenizin nafakasını geniş tutun! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama gibi sevaptır. (İbni Ebiddünya)

ÜÇ AYLAR'IN FAZİLETİ

"Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.", "Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.", "4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.", "Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.", "Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.", "Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.", "Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.", "Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.", "Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.", "Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.", " Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.", "Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli."

ÜÇ AYLAR'DA OKUNACAK DUALAR

RECEB-İ ŞERİF DUALARI

10 Gün Subhanallahil Hayyi’l-Kayyûm
10 Gün Subhanallahil Ehadi’s-Samed
10 Gün Subhanallahil Gafuru’r-Rahîm

ŞABAN-I ŞERİF DUALARI

10 Gün Yâ Lâtif (Celle Şanühu)
10 Gün Yâ Rezzak (Celle Şanühu)
10 Gün Yâ Aziz (Celle Şanühu)

RAMAZAN-I ŞERİF DUALARI

10 Gün Yâ Erhamerrâhimin
10 Gün Yâ Gaffârezzünûb
10 Gün Yâ Atikarrikab

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler