Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in önceki gece yarısı televizyona çıkıp reform sözü vermesi halka yetmedi. Kahire, İskenderiye, Süveyş, İsmailiye ve Luksor’da on binlerce kişi “Devirene kadar devam” sloganlarıyla sokağa döküldü. Saat 16.00’dan itibaren getirilen sokağa çıkma yasağına da uyulmadı. Muhalefetin önde gelen lideri Muhammed El Baradey de, “Mübarek’i devirene kadar devam” diyerek halkı ateşledi.
[**
**](https://www.mynet.com/isyancilar-polisle-polis-askerle-catisiyor-110100553569)
[
[**
**](https://www.mynet.com/misirda-onmeli-gelisme-110100553583)
[
](https://www.mynet.com/misirdaki-isyanin-arkasinda-abd-mi-var-110100553459)
Mısır’daki halk isyanı ikinci gününde de aynı şiddette sürdü. Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan 50 bin gösterici, bu defa tankların gölgesinde, ‘Devirene kadar devam’ sloganıyla eylemdeydi. Göstericiler İçişleri Bakanlığı önünde polisle çatıştı ve araçları ateşe verdi. Gösterilerde, 30 yıldır ülkeyi yöneten Hüsnü Mübarek’in en büyük muhalifi olarak ortaya çıkan ev hapsindeki BM Atom Enerji Ajansı eski Başkanı Muhammed el Baradey öne çıkıyor. ‘Devirene kadar devam’ sloganının sahibi de olan Baradey ise ABD ve Arap televizyonlarına telefonla verdiği demeçlerde, hükümetin istifa etmesinin yeterli olmadığını ve olayların durulması için Mübarek’in de gitmesi gerektiğini söyledi. Baradey, ABD Başkanı Obama’yı da eleştirerek Mübarek’e destek vermesine anlam veremediğini ve Obama’nın halk mesajını anlamadığını savundu.
İçişleri Bakanlığı’na baskın Son 2 günlük olaylarda ölü ve yaralı sayısı ise muhtelif. Hastane kaynaklarına göre, ölü sayısı Kahire’de 30’u aştı. Ülke çapında ise 92 kişi öldü, 2 binden fazla Mısırlı da yaralandı. Bazı kaynaklar ise ölü sayısını 100’ün çok üzerinde veriyor. Halk askerlere büyük sevgi gösterisinde bulunuyor. Bu nedenle başkent Kahire dahil bir çok kentte düzenlenen gösterilerde önceki günkü gibi yoğun şiddet olayları yaşanmadı. En büyük olaylar İçişleri Bakanlığı binası önünde yaşandı. Binlerce kişi, polisin de başında bulunan ülkenin korkulan ismi İçişleri Bakanı Habib el Adli’nin bulunduğu İçişleri Bakanlığı binasını basmak istedi. Ateş açan polis ile göstericiler arasına askeri birlikler girdi. Polisin açtığı ateş sonucu 3 kişi öldü, eylemciler ise onlarca polis aracını yaktı. Kahire ve İskenderiye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin cenazeleri ise muhaliflerin toplanma merkezi oldu. Hastane morglarından cenazeleri almaya gelenlere katılan halk Mübarek yönetimine kin kustu. Bu arada, başkent Kahire’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı saatleri uzatıldı.
[Mısırda halk sokaklarda. | www.mynet.com/video
Hükümet istifa etti
Yarı başkanlık sisteminin geçerli olduğu Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çağrısı üzerine hükümet istifa etti. Başbakan Ahmed Nazif, bakanlar kurulunun istifasını Mübarek’e sundu. 80 milyon nüfuslu Mısır’da yıl sonunda Devlet Başkanlığı seçimleri yapılacak. 6 yıllık görev süresini tamamlayan ve 83 yaşına ulaşan Hüsnü Mübarek, yeniden aday olup olmayacağını açıklamadı.](http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fvideo.mynet.com%2Fh.bilgehancihanci%2FMisir-da-halk-sokaklarda%2F1097358%2F&t=M%C4%B1s%C4%B1r%27da+halk+sokaklarda.)
Cep telefonları açıldı
Cep telefonları ile internetin önceki gün tamamen kapatıldığı ülkede, Mübarek’in emri ile sadece cep telefonları görüşmeye açıldı. Ancak cep telefonlarından data transferi ile internet kesik kalmaya devam etti. Mısır’da 23 milyon kişi internet kullanıyor. Ülkede 4 servis sağlayıcı şirketten 3’ü hükümetten gelen emirle kapandı. Sadece kamuya ait Nur Grup açık. Nur Grup da Mısır borsasına internet hizmeti veriyor.
İktidar partisini yaktılar
Binlerce göstericinin protestolardaki ilk hedefi iktidarda bulunan Ulusal Demokratik Partisi’nin binaları oldu. Kahire İskenderiye ve ülkenin turizm merkezi güneydeki Luksor kentlerindeki parti binaları ateşe verildi. Dev binalar, uzun süre alevler içinde kalarak yandı. Göstericiler polisin gösterileri engellemek için sadece plastik mermi değil, gerçek mermilerle de ateş açtığını belirten kovanları gösterdiler.
Mumyaları parçaladılar
MISIR’da yağmacılar önceki akşam protestoların yoğun bir şekilde devam ettiği bir sırada başkent Kahire’nin merkezindeki dünyaca ünlü Mısır Müzesi’ne girerek, mumyaları tahrip etti. Müze, Firavun Tutankamon’un koleksiyonu başta olmak üzere binlerce tarihi esere evsahipliği yapıyor. Mısır Müzesi Genel Müdürü Zahi Havas, “Halk ve turizm polisi engel olmaya çalışmış ama buna rağmen 2 mumyayı parçalamış, bilet satış ofisini de yağmalamışlar” dedi. Çok üzgün olduğunu belirten Havas, 1902’de kurulan müzenin Mısır medeniyetine ve dünyanın paha biçilmez binlerce eserine evsahipliği yaptığını belirtti. Başkentteki müze saldırısının ardından ordu birlikleri, hükümet binalarının yanısıra müzeler ve dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen piramitler çevresinde de güvenlik önlemleri aldı.
Bakanlara ‘Sus’ emri
İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin barış anlaşması imzaladığı ilk Arap devleti olan Mısır’daki gelişmelerle ilgili bakanlarına ‘sus’ emri verdi. İsrail, Arap dünyasın en büyük ‘düşmanı’ olarak hassas bir noktada bulunuyor. Netanyahu ya da İsrailli herhangi bir yetkilinin, Mübarek ya da protestocular lehine ya da aleyhine konuşması, Arap kamuoyunda ters tepki yapacak. Netanyahu, Mısır’daki olayları çok yakından takip ettilerini belirterek, yorum yapmayacağını açıkladı.