Doğuştan vücudunda sağda olması gereken organları solda, solda olması gereken organları ise sağda yer alan `Situs inversus totalis kartagener sendromu' hastası olduğunu öğrenen Funda Özmen kendisini tıp literatürüne sokacak hikayesini şöyle anlattı: "Daha birkaç günlükken annem kalp atışlarımdan şüphelenmiş. Kalbimin sesini olması gereken yerden alamamış. Beni doktora götürmüşler ve kalbimin sağda olduğu anlaşılmış. Ama diğer organlarımın da olması gereken yerde olmadığını lise öğrencisiyken öğrendim. Bir gün kasığımdaki ağrıyla gittiğim hastanede apandisit teşhisi konuldu. Kalbimin ters tarafta olduğunu bu nedenle farklı bir şey olabileceğini söyledim. Baktılar ve apandisit olmadığım ortaya çıktı. 1999/2000 öğretim yılında öğretmenliğe Afyon'da başladım. Oradaki okulumda öğrenciler sağlık taramasından geçiriliyordu. Bu hastalığın en önemli belirtisi bronşektazi (kronik bronşit), sinüzit. Çocukluğum hastalıklarla, hastanelerde geçti. Sürekli bronşit, sinüzit oluyor, hırıltım hiç geçmiyor, öksürüğüm kesilmiyordu. O tarama sonrasında doktora şikayetlerimi ilettim ve önerisiyle hastaneye gittim. Tetkikler sonucu tüm organlarımın ters olduğu ortaya çıktı. Sadece kalbin, karaciğer değil akciğerlerimin sağ lobu solda, sol lobu sağdaydı. Bir lobum tıkanmış. Bana iki ameliyat önerildi. İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'nde bir lobum alındı, ayrıca sinüzit ameliyatı oldum. Ama hırıltı, öksürüğüm bu anomaliye bağlı olarak sürüp gitti. Bebekliğimden beri kronik sinüzit çektim, burnumdan nefes alamadım. Sürekli ilaç kullanmak zorunda kalıyordum."
Organlarının ters yerde olması nedeniyle sağlık sorunları ile karşılaşan ayan Funda Özmer, 4 yıl önce dişhekimi, 40 yaşındaki Akif Özmen'le dünya evine girince bu kez Anne olman zor' uyarısı ile karşı karşıya kaldı. Her çift gibi çocuk istediklerini ancak, normal yoldan hamile kalmasının neredeyse mümkün olmadığının söylendiğini belirten Funda Özmen, şöyle devam tti: "Başvurduğum doktorlar, dünyada benim gibi olup normal yoldan hamile kalan sadece 4 kadın olduğunu söyledi. İlla anne olmak istiyorsam tüp bebek yöntemini denememi önerdiler. Sağlık Bakanlığı Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Doğumevi'ne başvurdum. Opr.Dr. Sibel Bakiye Civaş'a durumumu anlattım. O da diğer doktorların söylediğini, önerilerini tekrarladı. Doktorlar
Her hamilelik kadını yeniler, tüp bebek de olsa yap' diyorlardı. Eşim, önce senin sağlığın' dedi, istemedi, bebek diye hiç ısrarcı olmadı. Tüp bebek düşünmüyorduk, normal yollardan anne olmam çok zordu. Her şeyi oluruna bıraktık. 2 ay kadar sonra hamile kaldığımı anladım. Müjdeyi doktoruma verdim, testler yapıldı, doğrulandı. Çok mutluydum, sağlıklı hamilelik dönemi geçirdim. Oğlum
Ada' bana çok uğurlu geldi. Hamileliğim süresince bir kez doktora gitmedim, kullanmam gereken ilaçların hiçbirini kullanmadım, çok rahat bir hamilelik geçirdim. Sonuçta da gerçek mucizem dünyaya geldi. Ada, 48 santimetre boyunda, iç organları yerinde, 3.5 kilogram ağırlığında doğdu. O yaşayan mucizem."
Öte yandan Fundan Özmen'in rahatsızlığının ender görüldüğünü belirten Opr. Dr. Sibel Bakiye Civaş, bu kişilerde `spontan gebe' kalma oranının çok düşük, yok denecek düzeyde olduğunu söyledi. Civaş, "Nitekim dünyada böyle bildirilmiş 4 vaka var, Funda 5'incisi oldu. Kartegener sendromlu erkek hastaların baba olma şansı kadınlardan daha da düşük. Böyle bir vaka bilinmiyor. Funda'yı sezaryene aldım. Hamileliği çok iyi geçmişti ama rahimdeki miyomlar sezaryende sorun oldu. Böylesine zor, olması mümkün görünmeyen bir bebek dünyaya geliyordu. Bu zorlukta tedirginlik yaşadım ama her şey çok iyi sonuçlandı. Hem anne hem bebek çok iyi. Funda bebeği olmasını çok istiyordu, inanıyordu. Buna bir mucize diyebiliriz" dedi.
Vatan