Amerika'da birçok hastalığa iyi geldiği için ''süper meyve'' adı verilen Rusya'da da tıbbi meyve olarak kullanılan aronia Türkiye'de de yetiştilmeye başlandı. Kanserle mücadelede en çok kullanılan bitkiler arasında yer alan aronia hücrelerin yenilenmesini ve kendine gelmesini sağlıyor. Kanser dışında soğuk algınlığına, bağırsak, mide hastalıkları, karaciğer hastalıklarına iyi gelen aronia meyvesinin Türkiye'de de bilinirliliği artırılmak isteniyor. Kuruluş olarak yeni ürünler geliştirmenin yanı sıra bazı türlerin Türkiye'de yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Yalova'da üç yıldır "süper meyve" olarak bilinen "aronia" bitkisi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Boz, araştırma ve çabalarının olumlu sonuçlandığını, bu önemli ürünü yetiştirmeyi başardıklarını da belirterek şunları dile getirdi: "Bu büyük bir başarıdır. Bu meyve, birçok ülkede sağlık meyvesi olarak da biliniyor. Şimdi bu meyveleri toplayarak topluma hangi şekilde sunacağız onun çalışmasını yürütüyoruz. Kuru meyve olarak da tüketilebiliyor, reçel veya şerbet olarak da sofralara sunulabiliyor. Tüm bu çalışmaların ardından, aronia bitkisinin Türkiye'de yetiştirilmesi için halkımızı bilgilendireceğiz. Devlet eliyle araştırılarak, titiz bir çalışmayla Türkiye'de ilk kez üretilen bu bitkiyi üç yıl önce ektik.
Bilimsel olarak sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen bu bitkiyi Türkiye'de üreticilerle tanıştırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak istiyoruz." Enstitüde görevli ziraat mühendisi Ayşe Fidancı, bitkinin Türkiye'de bilinmediğini belirterek, Kuzey Amerika'da doğal olarak yetiştiğini ancak son yıllarda dünyanın birçok yerine yayıldığını anlattı. Fidancı, aronia meyvesindeki antioksidan, fenol, mineral ve vitaminlerin özellikle kalp hastalıkları ve kanseri önlemede potansiyeli bulunduğunun bilimsel olarak belirlendiğini söyleyerek, "Bu, ülkemizde bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla da teyit edilmiştir. Araştırma sonuçlarında 100 bitkiyle karşılaştırılmış ve antioksidan içeriği en yüksek bitki olarak belirlenmiştir" dedi.
Aronia meyvesinin, yüksek aktivitesi nedeniyle Rusya'da tıbbi bitki olarak kabul edildiğini vurgulayan Fidancı, meyvenin soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını ifade etti. Fidan aroniayı tüm Türkiye'de yetiştirmek istediklerini söyledi. Enstitüde görevli gıda mühendisi Aysun Öztürk de meyvenin kimyasal analizlerini, besin içeriklerini incelediklerini belirterek, "Dünya genelinde taze meyve olarak veya şerbeti tüketiliyor. Biz de aroniaile Türk damak tadına uygun yeni ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Şu anda aronia ile reçel yapmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz çağımızın hastalığı kanser. Dünyada tıpçılar bunun üzerinde çalışıyor, çok sayıda bu yönde bilimsel makale de var" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, Aronia bitkisinin doğadaki en güçlü antioksidan maddelerden biri olduğunu belirterek, bitkinin içerdiği mineral ve vitaminlerin yanı sıra birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğunu kaydetti. Bu bitkinin ne kadar yararlı olduğunun birçok hastalıktan koruyucu etkilerinden anlaşıldığını anlatan Prof.Dr. Usta, şöyle konuştu: "Geçen 10 yıl içerisinde 13 önemli klinik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda tıpta birçok alanda yararlı olabileceği konusunda kanıtlar elde edilmiştir. Bu 13 çalışmanın 5 tanesi metabolik sendrom üzerine 3 tanesi diyabet, hipertansiyon üzerinedir. Polonya'da yapılan bir çalışmada antioksidan etkileri nedeniyle kan hücreleri üzerine yararlı etkileri gösterilmiştir. Yine İngiltere'de yapılan bir çalışmada beyin tümörlü hücre kültürlerinde oldukça yararlı etkileri saptanmıştır" Aronianın tıpta ilk ilgi çekici özelliğinin güçlü derecede iltihap giderici etkisi
olduğunu anlatan Coşkun Usta, şunları söyledi: "karaciğer koruyucu etkisi görülmüştür. Şeker hastalığına ve kan yağ tablosu üzerine olumlu etkileri yine tıp açısından önemlidir. Mide ülseri üzerine ciddi koruyucu etkileri vardır. İçeriğindeki antosiyanidinler aynı zamanda meyveye rengini verir ve tıptaki birçok etkisinde sorumlu tutulmaktadır. Aronia önümüzde yaklaşan kış nedeniyle özellikle gripten korunmak amacıyla ve grip olduğumuzda bol miktarda tüketilmesi gerekli bir meyvedir. Ayrıca, karaciğer problemi olanlar alkolik karaciğere sahip olanların da tüketmesi gereklidir."
Aronianın taze yenebilir, meyve salataları veya soslu dondurmalar veya kurutulmuş meyve olarak tüketilebileceğini kaydeden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, bitkinin aktarlarda bulunabileceğine değindi. Usta, sağlığına düşkün ve genç kalmak isteyen özellikle bayanların kullanması gerekli bir meyve olduğunu belirterek "Kısacası aronia uzun ve sağlıklı bir hayat sağlamak ve hastalıklardan korunmak için oldukça yararlı bir meyvedir" dedi.