Adana'nın Karaisalı İlçesi'nde fidanlar zarar verdiği için kıl keçisi yetiştiriciliğini terk eden 30 haneli Çukurköy sakinleri, rehabilite edilen 336 hektar alanda 4 ay süreyle defne yaprağı ve meyvesini toplayıp 320 bin lira gelir sağladı. 3- 4 aylık çalışmayla hane başına 10- 12 bin lira gelir elde eden Çukurköylüler, 2'nci defne hasadını şölen havasında başlattı. Orman köylülerinin sevincine Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de ortak oldu. Köylülere defne sürgünlerini kesmek için bahçe makası hediye eden Osman Kahveci, Türkiye'nin defne üretiminde dünyada birincisi olduğunu belirtti.
Ormancılıkta odun dışı 110 farklı ürün olduğunu, yıllık 120 milyon dolar kazanç sağlanan bu ürünlerden orman köylüsünün daha çok yararlandırılması için rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Kahveci, “Defne, yaprağından meyvesine kadar sabun, yağ, baharat, ilaç ve kozmetik sanayisi açısından önemli bir bitkidir. Bize düşen görev, defne alanlarının rehabilitasyonunu sağlayıp, köylümüzün yararına sunmaktır. Orman Genel Müdürlüğü olarak defne, harnup, ıhlamur, kekik, adaçayı gibi odun dışı orman ürünlerinde hedefimiz 2- 3 milyar dolarlık gelir sağlamak. Ayrıca arıcılığın gelişmesi noktasında da bal ormanları oluşturuyoruz. Geçen yıl 500 bin hektar alanda ağaçlandırma programı uyguladık. Orman varlığını arttıran nadir ülkeler arasındayız. Türkiye'nin orman varlığında her yıl 30 bin hektarlık artış var” diye konuştu.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'yi, ‘Defne değil define’ sloganının yazılı olduğu pankartlarla karşılayan Çukur Köyü Muhtarı Ahmet Kantar ise köy sakinleriyle birlikte defneden yapılan şampuan, sabun, defne çiçeği balı, defne yağı ile karakalem portresini hediye etti. Kantar, Osman Kahveci'ye fahri hemşehrilik beratı da verdi. Hasat şöleninde köylülerle kol kola girip, halay çeken Kahveci, sünnet olan 10 yaşındaki Uğur Şahin'e de kirvelik yaptı. Kahveci ve köylüler, hep birlikte defne tohumu ekip, fidanı dikti ve bu yılın ilk hasadını birlikte yaptı.
DHA