HABER

Müftülükten Kuran kursu eğitimcilerine: Dokunun, öpün

Mersin Müftülüğü'nün, 'Kendinizi sevdirmek için' başlığı altında Kuran kursu eğitimcilerine 'Dokunmak, başını, yanaklarını okşamak, sarılmak, öpmek' gibi davranışlarda bulunmalarını önerdiği iddia edildi. Psikolog İlknur Efeçınar, konuyla ilgili olarak, "Çocuklara öğrettiğimiz, kızların ve erkeklerin özel bölgeleri, bunun dışında erojen bölgeler, yanaklar, boyun, avuç her şey eğitimde kullanılacak materyaller değildir" dedi.

Müftülükten Kuran kursu eğitimcilerine: Dokunun, öpün

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre Mersin'de müftülüğün 4-6 yaş grubu çocukların da eğitim göreceği Kuran kursu seminerinde "Kendinizi sevdirmek için" başlığı altında eğitimcilere "Dokunmak, başını, yanaklarını okşamak, sarılmak, öpmek" gibi davranışlarda bulunmaları önerildi.

Sunumda müftülüğün, çocuk gelişimi konusunda uzman olmayan din eğiticilerine yaptığı 'dokunma' tavsiyesinin gerekçesi ise 'kendinizi sevdirmek için' denilerek açıklandı.

Konuyu uzmanlar şöyle değerlendirdi:

‘TEMAS YANLIŞ'

Psikolog İlknur Efeçınar: "Çocuklara öğrettiğimiz, kızların ve erkeklerin özel bölgeleri, bunun dışında erojen bölgeler, yanaklar, boyun, avuç her şey eğitimde kullanılacak materyaller değildir. Doktorun bile çocuğun annesi, babası yanındayken çocuğa dokunması ve müdahale etmesi gerekiyor. Dokunmak çok sevdiği birisinden geliyorsa ve bir iletişim biçimi olarak anlıyorsa, herkesle yapılabilir diye algılayabilir. Anne babalara da çocukları dudaklarından öpmemeleri tavsiyesinde bulunuruz."

‘AYIRT EDEMİYOR'

Eğitim bilimci Prof. Dr. Nejla Kurul: "Fiziksel temas, çocuğun gelişimi açısından doğru olmayan bir yöntem. Çocuklara bedeninin kendisine ait olduğunu anlatılması ve birincil ilişkilerin dışında ‘dur, yapma, dokunmanı istemiyorum' diyebileceği bir eğitim tarzı gerekiyor. Çocuk herkesin kendisini sevdiğini düşünüyor, ayırt edemiyor. Bireyleri tanıması ve ayırt edebilmesi için çocukların küçük yaşlardan itibaren eğitilmeleri gerekiyor. Çocuğun bireysel gelişimi açısından aileden başlayarak eğitim vermek ve çocukları nesne değil özne olarak görmek gerekiyor."

En Çok Aranan Haberler