YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla arısı ıslah çalışmalarına başlandı

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da, Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı Muğla arısının...

Muğla arısı ıslah çalışmalarına başlandı

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da, Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı Muğla arısının ıslah projesi çalışmaları başlatıldı. Islah merkezi olarak Fethiye ilçesinin seçildiği projenin bütçesinin 450 bin TL olduğu ve devletten 103 bin TL’lik destek verildiği bildirildi. Ayrıca Muğla İl Özel İdaresi tarafından ilk defa bir birliğe, malzeme alınması konusunda 115 bin TL destekleme ödeneği verildi.
Muğla İl Genel Meclisi'nde görüşülerek karara bağlanan Muğla Arısının Islah Projesi kapsamında Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'ne yapılacak 115 bin TL'lik katkı ile projede kullanılacak gerekli malzemeler alınacak. Maliyetin 103 bin TL'si devlet ve 115 bin TL'si İl Özel İdare desteği olarak, geri kalan 227 bin TL de Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından karşılanacak. 115 bin TL'lik ödenek, Muğla İl Genel Meclisi'nde kabul edildi. Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonu Başkanı Muhammet Şaşmaz, projeye destek vermelerinin ana amacının, Muğla arı ırkının yetiştirilmesi olduğunu söyledi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, bunun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri ortak bir proje olduğunu belirterek, “Muğla arısının geçmiş yıllarda tanımlanması yapılmıştır. Şu an Muğla’dan hiç dışarı çıkmamış, amatör arıcılık yapan ve hiç ana arısı almamış arıcılarımızdan 230 tane arı toparladık. Bu arıları hocalarımıza verdik, üzerinde çalışılacak. Bu arılarımızın önce tanımlanması yapılacak. Ardından bu arılarımızın hijyenik davranışlarından yola çıkarak ,Amerikan yavru çürüklüğüne karşı dirençli hatlar elde edeceğiz. Üç yıl hat çalışması yapıldıktan sonra elde edilecek dirençli hatlardan damızlık analar üretilerek, arıcılarımıza damızlık ana arılar verilecektir. Arıcılarımız da bu arılardan kendi arılarını üretecekler. Ülkemizin bundan kazancı çok büyük olacak. Amerikan yavru çürüklüğü ve diğer çeşitli hastalıklara karşı Muğla arıcısı, yılda 600 bin TL ödüyor. Artık bu para arıcımızın cebinde kalacak. Hastalıklar nedeniyle kullanılan antibiyotikler, balda bakiye bırakıyor. Bu kalıntı riski de ortadan kalkacak. Hastalıklara karşı arılarımız daha sağlık ve daha dirençli hale gelerek, bal üretimi de artacaktır.” dedi.
Bu projeyle birlikte paket arıcılığına da geçişlerin olacağının altını çizen Şahin, “Muğla arıcılığında, kendi ırkına ve çam balına uygun arı ırkı kaybolmadan, uzun yıllar kendi birliği eliyle muhafazası sağlanacak. Muğla arısı, birlik kanalıyla sahiplenmiş olunacak. Bu projede 103 bin TL destek aldık. Beş yıllık bir projenin tavan bütçesi 450 bin TL. Bütçenin geri kalanı birlikten karşılanacak. Muğla İl Genel Meclisi, malzeme desteğimizi sağladı. Proje yürümeye başladı. Projenin ıslah kısmında suni tohumlama yöntemleri kullanılacak olup bununla beraber ana arı üretiminde kullanılmak üzere Fethiye ilçesinde, arıcılarımızın bulunmadığı bir alan izole edilecektir. Bu konuda da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün çalışmaları mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler