SGS firmasının denetlemeleri olumlu sonuçlanırsa Türkiye’de ilk defa Muğla Bölge Müdürlüğü FSC belgesi almış olacak. Denetimler sonunda büyük kusur sayılan bir eksik bulunmadığı takdirde Muğla yeşil bayrağa kavuşacak.
Orman Genel Müdürlüğü, sürdürülebilir orman yönetimi sağlayabilmek, uluslar arası arenada orman ürünleri kalitesini belgelemek, iş ve işçi güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığı çalışmaları belgelendirmek için SGS firması ile irtibata geçti. Uluslar arası bir sivil toplum kuruluşu olan SGS, ana denetimler için Muğla’ya geldi. Bir hafta süren denetimler sonunda büyük bir eksiklik görülmezse Türkiye’de ilk defa bir bölge müdürlüğü FSC belgesi almış olacak. FSC belgesi ormanların ISO belgesi olarak tanımlanıyor.
2010 yılında ön değerlendirme için gelen tetkikçi ekip, bu sefer ana değerlendirme için geldi. Ukrayna, Slovakya ve Rus olmak üzere 3 yabancı ve 3 yerli tetkikçi, Kavaklıdere, Yatağan, Muğla merkez, Nazilli, Fethiye ve özellikle Marmaris ormanlarında incelemelerde bulundu.
Denetçiler, ormanı kullanan ve bir şekilde ormanla irtibatlı olan TEMA Vakfı'ndan avcılar derneğine, ÖÇK’dan köy muhtarlarına kadar birçok kurum ve kuruluşlardan bilgi aldı. Denetlemeler kapsamında orman işçi ve çalışanları ile toplantılar yapıldı. Orman çalışanlarının çalışma ortamları, iş kıyafetleri, sosyal güvenceleri, bağlı oldukları birliklere kadar hiçbir konu atlanmadı.
Denetçiler, mesire yerlerinden ağaçlandırma alanlarına, yanan orman alanlarından milli parklara kadar geniş kapsamlı bir inceleme yaptı.
Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi yetkilisi Sadettin Koçak, “FSC sertifikasyon diye adlandırdığımız süreç, Türkiye ormanlarını Orman Genel Müdürlüğü olarak, doğa dostu, doğaya yakın, ekolojik değerleri göz önünde tutarak işlettiğimizin belgelenmesidir. Biz 1960’lı yıllardan beri sürdürebilir orman yönetimi yaptığımız için bu alanda çok büyük bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz ve gelen denetçilerin tetkikleri neticesinde buna yakın sonuçlar aldık. Umuyoruz ki bağımsız bir denetim kuruluşu olan SGS tarafından denetimimiz başarı ile sonuçlanacak.” dedi.
Koçak, şöyle devam etti: “Sertifikalı ormanlarda yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre, bu ormanlardan elde edilen ürünler yüzde 10 civarında daha yüksek fiyatlarla dünya pazarına satılabiliyor. FSC sertifikasını aldıktan sonra inanıyorum ki orman ürünlerini kullanan sanayicilerimiz tüm batı Avrupa’ya ve Kuzey Amerika ülkelerine ihracatta çok büyük avantajlar yakalayacaklardır.”
Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici, üç yabancı, üç Türk denetmenin, Muğla Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 işletmeyi FSC kriterlerine göre ana denetimden geçirdiklerini, denetim sonucunda büyük bir eksiklik tespit edilmezse yaklaşık 2 – 3 ay sonra sertifika sürecini tamamlamış olacağını kaydetti.
Ukraynalı FSC sertifikası tetkikçisi Volodimir Kovalishin, Marmaris’in, Muğla ormanları içinde yüksek koruma değerlikli bir çok orman barındırdığından önemli olduğunu söyledi. Kovalishin, yaptıkları incelemelerde en büyük sorunun orman yangınları olduğunu tespit ettiklerini, bu yüzden ilk saha ziyaretini yangın söndürme ekiplerine yaptıklarını belirtti. Kovalishin, “Çalışanlarla yaptığımız mülakatta çok iyi eğitim almış olduklarını gördük. Pilot olarak farklı ülke vatandaşlarının çalıştıklarını tanık olduk. Gördük ki ormanlar burada güzel korunuyor. Sertifika sürecinde Muğla’nın ve dolayısı ile Marmaris’in başarılı olacağına inanıyorum.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz