YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla Ürünleri İstanbul Halser Fuarında Tanıtıldı

Üretici ve pazarlayıcı sektörünü bir araya getiren 2.HALSER Yaş sebze Meyve, Üretim Girdileri, paketleme, lojistik,...

Muğla Ürünleri İstanbul Halser Fuarında Tanıtıldı

Üretici ve pazarlayıcı sektörünü bir araya getiren 2.HALSER Yaş sebze Meyve, Üretim Girdileri, paketleme, lojistik, pazarlama fuarı yoğun ilgi ve katılımla 24 Mayıs Perşembe günü İstanbul Bayrampaşa halinde açıldı. Açılışını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yaptığı fuara basının büyük ilgisi oldu. TRT 3 gün boyunca "Bu Toprağın Sesi" programını canlı olarak Fuardan yayınladı. Gümrük ve Tekel Bakanı Hayati Yazıcı'nın katıldığı canlı yayında TURNAR Dalaman Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Aydınlı 'da Muğla'nın ürünlerini tanıttı.

Çok sayıda üretici birlikleri, kooperatifler ve üretici firmalarla bunların yetiştirdiği ürünleri pazarlayan, satın alan komisyoncular, tüccarlar, hazır yemek firmaları, market zincirleri, ve yemek sanayi temsilcilerinin katıldığı fuarda sektörler arasında tanışma, kaynaşma sağlandı. Ayrıca Üretici Birlikleri ve Kooperatif temsilcilerine Bakanlık yetkililerince 5957 sayılı Hal kanunu hakkında özel toplantıda bilgi verildi. Hal kanunu ile üreticilere kazandırılan haklar açıklandı.

İstanbul da düzenlenen fuarla ilgili olarak bir açıklama yapan TURNAR Dalaman Meyve Üreticileri Birlik Başkanı İbrahim Aydınlı, "Bu fuar bölgemizde çekilen pazarlama sıkıntısının çözümü hakkında bize çok faydalı oldu. Üreticimiz ürünü yetiştiriyor ama kime sattığını ve nasıl satacağını bilmiyordu. Fuarda ürettiğimiz ürünler i satın alan, ihraç eden, değerlendiren tüm sektör temsilcilerini tanıma fırsatımız oldu. Üreticiden neler istediklerini öğrendik. Üretici olarak bizde taleplerimizi ilettik. Bölgemizde pazarlama sıkıntısı yaşanıyor. Ama bu sıkıntının büyük bir bölümünün üreticiden kaynaklandığını gördük. Bölgemizde üretici örgütlü değil, kendi başına üretim yaptığı için maliyet yükseliyor, kalite düşüyor, marka oluşmuyor, standart oluşmuyor, dolayısıyla pazara uyamadığı için sıkıntı çekiyor, güçsüz kalıyor. Pazarlayan sektör ise son derece örgütlü ve güçlü. Tüm hal komisyoncularının üye olduğu TÜSEMKOM adlı örgütleri var, yemek sanayicilerinin örgütleri var, market zincirlerinin örgütleri var. Bu örgütlere tarafların tamamı üye olmuş, açıkta kalan yok. Üreticimiz ise kurulan örgütlere yanaşmıyor. Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz'de 2 üretici Birliğimiz var, Üretici sayısı 6 binden fazla, Birliklere üye sayısı 150'yi bulmuyor. Sonrada pazarlama sorunundan dolayı üreticimiz sızlanıyor. Yeni hal kanunu ile üreticimiz örgütlenmek zorundadır. Fuarda görüştüğümüz sektör temsilcileri karşılarında örgüt istiyor. Bire bir üreticiden ürün almak istemiyor ve bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Bu sebeple Muğla'dan ürün almadıklarını , alınsa bile alım işini taşeronlara yaptırdıklarını söylediler. Dolayısıyla ürün dalında satın alınarak ucuza pazarlanmaktadır. Örgütlenme olursa ürün işlenip, depolanarak gerçek değerinde pazarlanabilecektir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler