YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla Valisi Şahin: Ormanları Korumak Insanlık Vazifesidir

Muğla Valisi Fatih Şahin, ağaçları ve ormanlık alanları korumanın insanlık görevi olduğunu ifade ederek, gelecek...

Muğla Valisi Şahin: Ormanları Korumak Insanlık Vazifesidir

Muğla Valisi Fatih Şahin, ağaçları ve ormanlık alanları korumanın insanlık görevi olduğunu ifade ederek, gelecek nesillere daha da arttırarak taşınması gerektiğini söyledi. Muğla Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, Şahin başkanlığında 75. Yıl Salonu'nda toplandı.

Vali Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, “Muğla, orman bakımından zengin bir il. Bununla gurur duyuyoruz. Devam ettirebilmek için toplum ve kamu kurumları olarak buna odaklanmış durumdayız. Orman yangınlarıyla mücadele ve önleyici tedbirler noktasında son üç yıldır tarihî rekorlar kırıyoruz.” dedi. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise 2013 yılı orman yangınlarıyla mücadele eylem planı hakkında sunum yaparak, tedbirlerle ilgili bilgi verdi. Muğla’nın orman alanlarının 1. derece hassas bölgede yer aldığının altını çizen Yıldırım, “İl genelinde yüzde 68’lik orman varlığına sahibiz. 2012 yılında çıkan 319 yangında 158 hektar alan zarar gördü. 2013 yılında ise bugüne kadar çıkan 13 yangında 1,42 hektar alan tahrip oldu. İnşallah bu yıl başarılı bir sezon geçirmeyi temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Bölge Müdürü Yıldırım, Muğla’daki orman yangınlarının yüzde 60’ının insan, yüzde 40’ının yıldırım kaynaklı olduğunu kaydederek, “İnsan kaynaklı yangınların büyük bir kısmı kasıtlı çıkarılıyor. Genellikle riskli bölgelerde çıktığı için büyük alanlar tahrip oluyor. Yüzde 88’i haziran ve ekim aylarında, saat 10.00 ile 20.00 arasında meydana geliyor. Yangınlara bin 300 işçi, 135 teknik eleman, 70 idari personel, 67 arazöz, 29 tanker arazöz, 37 ilk müdahale aracı, 9 dozer, 1 loder ve 1 ekskavatörle müdahale ediyoruz. Ekipman anlamında iyi durumdayız fakat bazı noktalarda birkaç arazöz ve ilk müdahale aracına ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangın çıkmasını engellemenin esas gayeleri olduğunu dile getiren Ali Yıldırım, “Bunun için camilerde, köylerde, okullarda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu yıl orman sevgisi aşılamak amacıyla 300 gösteri yapmayı planladık. Aktif savunma planımız çerçevesinde geçen yıl yangına ilk müdahaleyi 13 dakikaya indirdik, bu yılki hedefimiz 12 dakikaya çekmek. Bu amaçla ekiplerimizi kritik noktalara yerleştiriyoruz. İlimizde 24 adet ilk müdahale aracıyla ekibimizi kurduk. Ayrıca ekiplerimizi sürekli eğitimden geçiriyoruz. Bu anlamda Türkiye’de en iyi derece yapan ekiplerimiz Muğla’da. İl genelindeki 39 yangın kulesinden, orman alanlarımız 24 saat gözetleniyor. Bunlardan 13’ünde kamera sistemi mevcut olup bir yangında ekiplere anında alarm veriyor.” dedi. Yıldırım, 2013 yılında köylere 45 su tankeri dağıtacaklarını ifade ederek, 22 yangın göletleri yapılacağını kaydetti. Yanan ormanlık alanları aynı yıl rehabilite ettiklerini vurgulayan Yıldırım, yapılaşmaya kesinlikle izin verilmediğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler