YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla’da 200 Yıllık Ev Restore Ediliyor

Muğla’da yaklaşık 200 yıllık evin restorasyonu başladı. Valilik tarafından restorasyonu yapılacak tarihî ev, protokolle Muğla...

Muğla’da 200 Yıllık Ev Restore Ediliyor

Muğla’da yaklaşık 200 yıllık evin restorasyonu başladı. Valilik tarafından restorasyonu yapılacak tarihî ev, protokolle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ)’ne devredilecek.

Balıbey Mahallesi, Hamamaönü Sokak'ta bulunan, yapımı 1800’lü yıllara dayanan, ilk kiremit çatılı, toprak damlı ve çift cumbalı evin restorasyon çalışması başladı. Ev, Osman ile İfakat Gürsel çiftinin çocukları Sevinç Günizi, Serpil Erbaş ve Prof. Dr. Güner Gürsel tarafından MÜ’ye eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere şartlı devredildi. Üniversitedeki kaynak sıkıntısı sebebiyle İl Özel İdaresi ile yapılan tapu devir teslimiyle ev, restorasyon edildikten sonra tekrar MÜ'ye devredilecek.

Muğla Valisi Fatih Şahin, tarihî evde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Şahin, yaptığı açıklamada, “Valilik kaynaklarını kullanarak Muğla’nın ilk iki cumbalı evinin restorasyonunu, 429 bin 367 TL’ye ihale ettik. İki üç ay içinde restorasyon bitmiş olacak. Bu tür tarihî binalarımızın restore edilmesine önem veriyoruz. Yerli ve yabancı turistlere sunmanın yanında Muğlalı vatandaşlarımızın caddede ve sokakta gezerken böylesine nezih evlerin arasında hayatını sürdürmesi bizim için önemli. Muğla merkezde Arasta projemizin ikinci kısmı da restore ediliyor. Bu tarihî ev de restorasyonun bir zinciri olacak. Bu tür binalar, Muğla merkez ve çevresi için yeni bir turizm destinasyonu olarak ortaya çıkacak. Sakartepe, Gökova’daki spor tesisleri, Bozüyük yürüyüş yolları ayrı bir çekim merkezi olacak. Turizmi hem çeşitlendireceğiz hem de sezonu kültür turizmiyle uzatacağız.” dedi.

Muğla İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik ise Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kanalıyla 2012-2013 yılı katkı payı olarak toplam 13 milyon 25 bin 250 TL harcanacağını söyledi. Bugüne kadar kültür varlıklarına katkı payı olarak yaklaşık 20 milyon lira harcandığını kaydeden Çelik, şunları kaydetti: “Çift cumbalı evin restorasyonu için 429 bin 367 TL, Şeyh Mahallesi'ndeki tescilli binanın kamulaştırılması için 110 bin TL, Merkez Atatürk İlkokulu binasının restorasyon projesi için 77 bin TL, Merkez Kız Meslek Lisesi’nin restorasyon projesi için 107 bin 888 TL ödenek ayrıldı. Muğla dışında Fethiye Telmassos antik kenti restorasyonu için 4 milyon 522 bin 814 TL, Bodrum Turgutreis beldesindeki Kadıkalesi restorasyon projesi uygulaması için 117 bin 305 TL, Milas Ortaköy’deki İkiz Türbe ve Cami restorasyonu için 422 bin TL, Milas Şenköy’deki Buharalı Muhammed Seyid Türbesi için 42 bin 318 TL, Yatağan Stratonikeia antik kenti içinde yer alan tescilli Hasan Şar Evi restorasyonu için 400 bin TL, Yatağan'da jeotermal kuyu açılması için 850 bin TL, Marmaris Karacasöğüt yat yanaşma yeri için 800 bin TL, Muğla merkez 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binası için 4 milyon 500 bin TL, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası alımı için de 650 bin TL ödenek ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler