HABER

Muğla'da alternatif turizm atağı

MUĞLA (İHA) - Turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması projesi kapsamında, Muğla Valiliği'nce başlatılan Temalı Park Projesi, Milas'ın Gökçeler Köyü Değirmen Deresi Kanyonu ve Uyku Vadisi'nde hayata geçiriliyor.

Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, beraberinde Milas Kaymakamı Hulusi Doğan, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Gökçeler Köyü Muhtarı Mustafa Yaran ve daire müdürleri ile yörede bir dizi incelemede bulundu. Vali Aksoy, dünyanın deniz-kum ve güneş ekseninin dışında eko turizme yöneldiğini, eko turizm kapsamında Gökçeler Köyü'ndeki proje hayata geçirildiğinde yöredeki turist sayısının ciddi oranda artış göstereceğini söyledi. Vali Aksoy, "Eko turizm, alternatif turizm olarak öne çıkmaya başladı. Dünyanın ilgisi buna yönelik. Bu amaçla bu projeyi harekete geçirdik. Proje ile turist sayısında ciddi bir artış yakalamak mümkün" dedi. Yöreye 14 bin yerli, 4 bin yabancı turistin geldiğini belirten Vali Aksoy, "Proje hayata geçirildiğinde bu oran 4-5 kat artacaktır" diye konuştu.

Muğla Valisi Hüseyin Aksoy gezinin ardından yaptığı basın toplantısında, projenin planlarının tamamlandığını ve imar planının bitirilmek üzere olduğunu açıkladı. Gökçeler Mağarası'nın ışıklandırılarak turizme açılmasının en temel planları olduğunu ifade eden Vali Aksoy, "Ancak, mağara içerisindeki yarasaların barındığı galeri ışıklandırılmayacak. Böylelikle bu doğallık bozulmayacak" dedi. Vali Aksoy, mağara ışıklandırmasının ihalesinin yapıldığını da vurgulayarak, mağara ulaşım yolları ve diğer bölümlerin, sağlanacak ödeneğe göre aşama aşama yapılacağını söyledi.

Proje kapsamında Anadolu el sanatlarından oluşan bir köy oluşturulacağını da kaydeden Vali Aksoy, "Üretilen ürünler burada pazarlanacak. Yine proje çerçevesinde, Karya açık hava sergisi düzenlenecek. Burada kültürel zenginlikler yer alacak. Eko tarımla üretilen ürünler, satış reyonlarında yer alacak. Bu da yöreye ekonomik bir girdi sağlayacak" şeklinde konuştu.
Proje kapsamındaki alanlara araçların girmeyeceğini belirten Vali Aksoy, "Gezilecek yerlere bisikletler, golf arabası veya yaya olarak gidilecek. Yürüyüş parkurları olacak. Mimari çalışmalar, yöreye uygun ve ahşaptan olacak. Amacımız, köy ve köylülerle bu projeyi doğal bir hale getirip, doğayla iç içe bir turizm kazandırmak. Bodrum'a alternatif bir turizm oluşturarak, buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin doğayla baş başa kalacakları bir ortam yaratmak istiyoruz" diye konuştu. Vali Aksoy bu projenin 2-3 milyon dolarlık bir proje olduğunu ancak, bir kısım çalışmaları kamu kurum ve kuruluşlarının kendi imkanlarını kullanarak yapmaya çalıştıklarını, bunun sonucunda da projeyi en az maliyetle turizme kazandırmak istediklerini söyledi.

Mağaralar ve kanyonların bulunduğu yörede gerekli yasal işlemler başlatılırken, hazineye ait yerler Özel İdare'ye tahsis edildi. Ormanlık alanlar için ise, çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. 574 bin metrekare hazine, 26 bin metrekare de orman arazisinin bulunduğu yörede uygulanacak olan proje, doğa parkı, eko kamp ve eko park olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.

Proje, 4 giriş kontrol noktası, idari yönetim birimi, ilk yardım ünitesi, kültür kampı, ticari alan, 5 seyir terası, 2 otopark, 3 gölet, mağara yönetim birimi, 3 dinlenme noktası, 2 kafeterya, 6 wc, satış büfesi ve yürüyüş yollarından oluşan 3.5 kilometrelik bir alanı kapsıyor.

En Çok Aranan Haberler