Muğla’da son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli kurumların öncülüğünde alternatif ürünlerin yaygınlaştırılmasında başarılı sonuçlar elde ediliyor. Merkez Yerkesik beldesinde üretilen kayın mantarına yönelik çalışmalar da sonuç vermeye başladı.
Yerkesik Kalkınma Kooperatifi'nde Sadi Karabulut ve Dursun Demirtaş tarafından başlatılan deneme üretiminde hasat dönemine yaklaşıldı. Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğü ve denetimindeki ekim çalışmaları başarılı sonuçlar verdi. Ekimden itibaren üç hasat alınabilen kayın mantarının fiyatı toptan 8 TL, perakende ise 10-12 TL’den alıcı buluyor. Pazar bağlantılarında da üreticilere yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden destek sağlanıyor. Üreticilere üretimin başından sonuna kadar İl Müdürlüğü ekipleri teknik ve bilgi desteği de veriyor. Yerkesik’teki deneme üretimi. uzman ekiplerin yanında müdürlük tarafından Yerkesik Belediyesi bünyesinde görevlendirilen ziraat mühendisi Ümit Karaca tarafından takip ediliyor.
İlk deneme ekimini yapan üretici Sadi Karabulut, çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, “Tarımda alternatif ürünlerin yetiştirilmesi, hem bölgenin ekonomisine hem de üreticilerin ekonomisine olumlu katkılar sağlayacaktır. Üreticilerimiz, bu gibi ürünlerin arayışında olsun. İl Müdürlüğü, bu konuda fazlasıyla yol gösteriyor ve yardımcı oluyor. Her şeyi devletten beklememeliyiz. Tüketmeden üretim yapmalıyız. Ülke ve ilimizin kalkınmasında bu çok önemli. Her şeyin başı eğitim ve üretim. Tarım eğitimi konusunda da müdürlüğümüz ve belediyemiz, çiftçilerimize öncülük ediyor. Bu gibi girişimler arttıkça işsizlik azalır. Bu gibi üretimler, herkesin rahatlıkla yapabileceği üretimler. Herkese alternatif ürünleri yetiştirmelerini tavsiye ediyorum. Pazar konusunda da müdürlüğümüz ve belediyemiz yol gösteriyor. Ayrıca bireysel olarak da pazarlama konusunda girişimlerimizi yaptık. İstanbul’a kadar bağlantılar kurduk. Önümüzdeki günlerde ilk hasadımızı alacağız.” dedi.
Üreticilerin çalışmalarını düzenli olarak yerinde takip edip teknik destek sağlayan ziraat mühendisi Ümit Karaca da deneme üretiminin son derce başarılı olduğunu dile getirerek, “Ekimden hasada kadar üreticilerimizin çalışmalarını sık sık kontrol ediyoruz ve varsa eksikliklerini gideriyoruz. Yerkesik’teki ayrı deneme üretimi de oldukça başarılı sonuçlar verdi. İlk hasat, ekimden sonra şartlara göre yaklaşık 45-50. günde yapılabiliyor. Hasattan sonra ekim miktarı ve üretici miktarını arttırmayı planlıyoruz. Üç üretimden toplam 3,5 ton rekolte bekliyoruz.” diye konuştu.
Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci de üreticileri bu örnek girişimlerinden dolayı kutlayarak şunları söyledi: “Biz belediyecilik hizmetlerinin yanında, hayvancılık ve tarım bölgesi olan beldemizde üreticilerimizin bilgilerini ve ufuklarını genişletmek için sık sık eğitim çalışmalarının yapılmasına öncülük ediyoruz. Bunun sonuçlarını da her geçen gün almaya başladık. Bölgemizde ilk kez gerçekleştirilen kayın mantarı üretimi de başarı ile devam ediyor. Bizler alternatif ürünlerin yetiştirilmesinde üreticilerimize elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız. Bu ürünlerin artması, bölgemiz ekonomisine de olumlu katkılar sağlayacaktır. Bütün çiftçilerimizi, bu doğrultuda çalışmalar yapmaya çağırıyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz