YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla’da köylülerin yeni gelir kaynağı 'kayın mantarı'

Muğla’da tütünün yerine başka ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında, elverişli köylerde kayın mantarı üretimi başlatıldı. İl...

Muğla’da köylülerin yeni gelir kaynağı 'kayın mantarı'

Muğla’da tütünün yerine başka ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında, elverişli köylerde kayın mantarı üretimi başlatıldı. İl Tarım Müdürlüğü’nce Dokuzçam, Yemişendere, Ortaköy ve Çakmak köyleriyle Yeşilyurt beldesinde deneme mahiyetinde başlanan üretimden olumlu sonuç alındı. Mantar üretiminde maliyetin düşük olması ve büyük arazilere gerek duyulmaması dolayısıyla köylüler büyük ilgi gösteriyor. Türkiye’de sadece Yalova ve Muğla’da yetiştirilen kayın mantarı, perakende kilosu 12-13 liradan satılıyor.
İl İl Müdürlüğü’nce Dokuzçam köyünde düzenlenen Tarla Günü’nde, kayın mantarı üretim sonuçları değerlendirildi. İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı, “Müdürlüğümüzün imkânlarıyla karşılanan misel, polietilen örtü, gölgeleme tülü, balmumu ve nemölçer gibi malzeme desteği, bunun yanında sağladığımız teknik destekle çalışmalar sonunda çok olumlu sonuçlar elde ettik.” dedi. Dallı, kültür mantarının değişik bir türü olan kayın mantarını üretmek için 2 bin 500 adet ceviz, meşe söğüt, kavak ve çınar ağacı kütüğünü, 40-50 santimetre çapında ve 30-40 santimetre yüksekliğinde keserek hazırladıklarını kaydetti. Ahmet Dallı, şunları söyledi: “Bu kütüklerin üst kısmına kapaklar yapılıp yan kısımlarına da matkapla delikler açılarak kayın mantar miselleri aşılandı. Miseller, gelişimini tamamlayarak bir ay sonra ilk ürünü verdi. Esas olarak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yoğun olarak ürün alınması hedeflenen kayın mantarları, belirtilen mevsimlerde kütüklerden düzenli olarak 4-5 yıl hasat edilebiliyor. Ayrıca müdürlüğümüzce adı gecen köylerde, saman kültüründe yapılan kayın mantarı üretim çalışmalarından da memnuniyet verici sonuçlar alındı. Samanlara ekilen miseller, 25-30 günde hasat aşamasına geldi. 5-6 kiloluk torbalara ekilen misellerden, iki ay boyunca torba başına yaklaşık 2 kg. ürün alınmasını hedeflemekteyiz.” Kayın mantarında, diğer türlerde pek bulunmayan kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır gibi hayati maddelerin zenginliğine dikkat çeken Dallı, “Bunun yanısıra şeker, kalp damar hastalıkları ve aneminin düşmanı, bağışıklık sisteminin dostu olarak bünyeyi koruyor.” şeklinde konuştu.
İl Tarım Müdürlüğü Kayın Mantarı Proje Koordinatörü ve Teknik Sorumlusu Ziraat Mühendisi Alime Yıldırım ise Yalova Bahçe Kültürleri Enstitüsü'nde aldıkları eğitimden başlayarak, üretimin nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler