HABER

Muğla'da "kuş gribi kriz merkezi" oluşturuldu

MUĞLA (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü, kıtalararası salgına karşı tüm ülkeleri uyarırken, Türkiye'de de birçok göçmen kuşun geçiş noktalarında önlem alınıyor.

Göçmen kuşların konaklama merkezlerinden olan Muğla'da, kuş gribine karşı Vali M. Temel Koçaklar başkanlığında "Kriz Merkezi" oluşturuldu. Kriz merkezi üyeleri, insandan insana geçen ve kıtalararası bir salgında olası en kötü senaryoları tartışmak için Valilik 75. Yıl toplantı salonunda, Vali Koçaklar başkanlığında biraraya geldi. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, olası bir kıtalararası salgın vakasında, insandan insana bulaşan kuş gribiyle ilgili çalışma yapıldığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü, kendini değiştirerek tamamen farklı bir virüs olarak yeniden ortaya çıkma yeteneği olan influenza (insandan insana bulaşan kuş gribi) virüsünün yakın gelecekte dünya çapında yeni bir salgına yol açabileceği uyarısında bulunmaktadır. Bu nedenle bakanlığımızın talimatları doğrultusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

Vali Koçaklar ise, geçtiğimiz yıl kuş gribi nedeniyle olumsuzluklar yaşandığını ifade ederek, "Bu yıl tedbiri önceden alıyoruz ve kriz merkezi oluşturuyoruz. Muğla, göçmen kuşların önemli konaklama merkezleri arasında yer alıyor. Güllük ve Dalyan göçmen kuşların gidiş ve dönüşlerinde önemli merkezlerden birisi. Kriz merkezinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlar hazırlıklarını buna göre yapıyor. Bunun dışındaki kurum ve kuruluşlar da kuş gribine karşı alınacak tedbirleri ve önlemleri alacaklar" diye konuştu.

Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ender Kasap da, olası bir insandan insana bulaşan kuş gribi vakasında kıtalar arası salgın yaşanması durumunda olası bir senaryo ortaya koydu. Olası senaryoda dünyada 7 milyar insanın kuş gribi vakasından etkileneceğini, 7 milyon insanın ölebileceğini, Türkiye'de de 666 bin kişinin öleceğini iddia etti. Dr. Kasap, "Türkiye şu anda alarm seviyesinin 3. seviyesinde. Eğer salgın gerçekleşirse bu seviye 5 olacak. Muğla'da önemli iki nokta var. Bu bölgeler riskli. Göçmen kuşların yaz sezonu öncesi geçiş noktası olan Dalyan ve Güllük, dönüşte de riskli böleler arasında. Göçmen kuşlar dönüşlerinde bu iki konaklama merkezinde konaklayacak. Bu bölgelerdeki riski azaltmak için çalışma yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu raporda, Dünya Sağlık Örgütü'nün görüşlerine yer verilirken, Muğla'da olası bir salgında ortaya çıkacak tablo açıklandı. En kötümser tabloyla yaklaşık Muğla genelinde 107 bin kişinin kuş gribi hastalığına yakalanacağı, bunlardan sağlık kurumuna başvuran ve başvurmayanların yüzde 3.7'sinin öleceği ve bu rakamın da 3 bin 970 kişi olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, böyle bir durumda doktor sayısı ve hasta yatak sayısının yetmeyeceği, diğer kamu kurumlarına da seyyar hastane olarak ihtiyaç duyulacağı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler