YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla'da "Mavi Dil Hastalığı" Görülmesi

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gerekenin kontrollü bir şekilde sinekle mücadele

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gerekenin kontrollü bir şekilde sinekle mücadele etmek olduğunu bildirdi.

Kayacık, Muğla Veteriner Hekimler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, koyunlarda, keçilerde ve sığırlarda görülen mavi dil hastalığının yetiştiricileri, celepleri ve kurban alacak vatandaşları endişe içerisinde bıraktığını söyledi.

Muğla'da bu hastalığın ilk kez görüldüğünü ve hastalığın sineklerle bulaştığını belirten Kayacık, "Bu virüs sığırlarda, keçilerde ve koyunlarda görülüyor. İnsana bulaşmayan bir virüs. Sığırlarda ve keçilerde herhangi bir hastalık belirtisine neden olmuyor. Virüs sinekler tarafından taşıyıcı olarak diğer hayvanlara bulaşıyor. Aynı zamanda çiftleşme sırasında da diğer hayvana virüs bulaşabiliyor" dedi.

Kayacık, virüsün rutubetli havaları sevdiğini ve bu mevsimde kendini gösterdiğini, hava sıcaklığının 10 derecenin altına indiğinde virüsün etkisini kaybedeceğini ifade etti.

Virüsün, bulaştığı hayvanı öldürme oranının kuzularda yüzde 95 olduğuna dikkati çeken Kayacık, "Öldürme oranı koyunlarda ve sığırlarda çok az görülüyor. Mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gereken kontrollü bir şekilde sinekle mücadele etmek" diye konuştu.

-Kurbanlık alacak vatandaşlar dikkat-

Yusuf Kayacık, virüsün 7 günlük kuluçka süresinden sonra belirtisini göstermesi nedeniyle vatandaşların kurbanlıklarını bayrama 2-3 gün kala almalarını önerdi. Hastalığın hayvanların yüzlerinde şişme, burun akıntısı ve dilde mavileşme olarak gözlemlendiğine işaret eden Kayacık, hastalığın ilerleyen dönemlerde topallık ve ishal şeklinde kendisini gösterdiğini anlattı.

Hastalığın ilk olarak Milas'ta görüldüğüne değinen Kayacık, "Milas ve Yatağan ilçelerinde 3 köyde, Marmaris'te ise 1 köyde bu hastalık mevcut. Kanunen hastalığın çıktığı yerden itibaren 10 kilometrelik bir alanı karantinaya almak gerekiyor. Bu nedenle de karantinaya alınan yerlerdeki hayvanların hareketleri kısıtlanmış oluyor. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda gereken çalışmayı yapıyor" dedi.

Kayacık, Veteriner Hakimleri Odası olarak 300'e yakın üyeleriyle kendilerine ihtiyaç olması halinde görev yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Muhabir: Utku Uçrak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler