YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla'da Son Günlerde Yaşanan Depremler

Marmaris'in Bozburun açıklarında 9 Kasım'dan bu yana büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen 439 deprem kaydedildi.

Marmaris'in Bozburun açıklarında 9 Kasım'dan bu yana büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen 439 deprem kaydedildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yapılan tomografik çalışmalarda Bozburun açıklarında özellikle 8-10 kilometre derinliklerde gerilme artışı belirlendiğini söyledi.

Bölgede 9 Kasım'da başlayan deprem aktivitesinde 3'ü 4'ün üzerinde olmak üzere büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen toplam 439 deprem meydana geldiğini vurgulayan Şahin, "Bölgenin sismotektonik yapısına bağlı olarak sıklıkla yaşanan sismik fırtınalar göz önüne alındığında aktivitenin bir süre daha devam edeceğinin tahmin ediyoruz" dedi.

Bölgede deprem aktivitesinin 24 Kasım'dan itibaren yoğunlaştığı, bu yoğunluğun halen devam ettiğini dile getiren Şahin, "2005 yılında Ege'de başlayan aktivitelerin ardından şu anda kabukta biriken enerji boşaltılıyor. Bu da Gökova Körfezi, Marmaris, Ölüdeniz açıkları, Rodos Adası'nın kuzeydoğusunu etkiliyor. Bu durum gelecekte Türkiye'nin batı-güneybatısında yeni sismik fırtınaların olacağını ve fay boylarına göre daha büyük bir depremin olma olasılığını ifade etmektedir" diye konuştu.

Şahin, Marmaris'te en büyük depremin 1961 yılında 6.5 büyüklüğünde, bölgedeki en büyük depremin ise 1957 yılında Fethiye'deki 7.1 büyüklüğündeki deprem olduğunu söyledi.

Bozburun açıklarında devam eden sismik fırtınada oluşan depremlerin merkez üslerinin K-G doğrultulu bir dizilim gösterdiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

"Bu da depremlerin Yunanistan'ın Simi Adası ile Bozburun arasındaki kırık zonunda meydana geldiğini gösteriyor. Fay çözümlerine bakıldığında depremlerin eğim atımlı normal faylanma sonucu oluştuğu, bunun da bize bölgenin aktif bir graben sistemi olduğunu işaret etmektedir. Deprem aktivitesinin 24 Kasım'dan itibaren yoğunlaştığı ve bu yoğunluğun devam ettiği görülmektedir. Bu süre zarfında 4.3, 4.4 ve 4.8 büyüklüklerinde 3 ayrı deprem yaşandı. Deprem odak derinliklerinin çoğunlukla sığ olduğu görülmektedir. Sismik fırtınanın karakterini yansıtan bu durum, yine aynı aktivite içinde aynı büyüklüklerde depremlerin olabileceğini göstermektedir."

Bölgede yapılan tomografik çalışmalarda Bozburun açıklarında özellikle 8-10 kilometre derinliklerde gerilme artışı olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Özellikle bu bölgede hız değerlerinde bir artış olduğu dikkati çekmektedir. Ancak 25 kilometrelerde hız değerlerinde ve gerilmelerde bir düşüş olduğu, bunun Ege yitim kuşağına bağlı düşük hızlı zonlardan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Benzer şekilde bölgede buna benzer yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı bölgede bu türden sismik fırtınaların meydana gelmesi göz ardı edilmemelidir. Gerek tarihsel, gerekse aletsel dönemde dalma batma zonu boyunca büyük depremler meydana gelmiştir. 1. deprem bölgesinde yer alan bölgede 6, 6.5 büyüklüklüğündeki bir deprem hasara yol açabilir. Buna yönelik önlem alınmalı, toplum bilinçlendirilmelidir. Bu sayede deprem zararlarını azaltmak mümkün olacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler