Muğla'da tütüne alternatif ürünlerden birisi olan ipekböcekçiliği projesi uygulamasında çalışmalar devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonunda ve Koza Birlik destekleriyle tütüne alternatif ürünler arasında yer alan ipekböcekçiliği projesinde yaş koza alımları başladı. Yaş kozalar, peşin fiyata kilosu 23 TL’den alındı.
Yaş koza alımı için üreticilerin ayağına gidilirken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Topal, Şube Müdürü Gökhan Karaca, Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci, Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Çamlıbel ve Koza Birlik yetkilileri, hem ürün satın aldı hem de üreticileri ziyaret etti.
İl Müdürü Topal, ipeğin 4 bin yılı aşkın süreden beri insanların ekonomik hayatında önemli bir rol oynadığını belirterek, "İpek, ne yazık ki suni ipek dokumalara karşı rekabet edemedi ancak son yıllarda bakanlığımız, Koza Birlik'in destekleri, il müdürlüğümüzün çalışmaları ve çiftçilerimizin gayretiyle 4 bin yıllık geleneğin yok edilmesinin önüne geçiliyor. İl müdürlüğümüzce tütüne alternatif üretim çalışmalarıyla ürün çeşitliliğinin arttırılması, teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması amacıyla merkeze bağlı Salihpaşalar, Algı, Yenice, Doğanköy, Yaraş, Gazeller, Çamoluk köyleriyle Yeşilyurt ve Bayır beldelerinde 24 üreticiyle 50 kutuluk ipekböcekçiliği çalışmaları başlatıldı." dedi.
İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması amacıyla merkeze bağlı belde ve köylerde vatandaşlara ücretsiz ipekböceği tohumu dağıtıldığını anlatan Topal, "Yaş koza üretiminin hayvancılık destekleri kapsamında yer alması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmesi, Koza Birlik tarafından çiftçilerimize inficar etmiş ipekböceği ve teknik danışmanlık desteğinin verilmesi, ayrıca ürün bedellerinin peşin ödenmesi, bunun yanında çiftçinin ürününün ayağına gidilip alınması, ipekböcekçiliğini teşvik etmiştir. Bununla beraber müdürlüğümüzce de üreticilere ücretsiz olarak alt temizlik tülü, kireç, elek, altlık kâğıt gibi malzemelerin verilmesi neticesinde ipekböceğiyle uğraşan ve geçimini bu yoldan kazanan çiftçi sayısının her geçen yıl katlanarak artması sağlanacak. Üretim bölgelerimizde 2011 yılı verilerine göre Türkiye ortalamasının üzerinde üretimle kutu başına yaklaşık 42,5 kg. üretimle 40-45 günde çiftçilerimize gelir sağlayan önemli tarımsal faaliyet kolu olarak üretimde yerini almıştır." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz