Kızıldeniz'de yaşayan ve Süveyş Kanalı'nın açılması ile birlikte Akdeniz ve Ege kıyılarına akıntının etkisi gelen sürüklenen Rhopilema Nomadica (Göçmen Denizanası) türü denizanaları İzmir körfezine ulaştı.
Uzak durun
2006 yılında Yunanistan İon Denizi'nde ortaya çıkan zehirli denizanaları insanları da tehdit ettiği açıklandı. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan, küresel ısınma nedeniyle denizlerdeki su sıcaklığının arttığını ifade ederek, "Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'de görülen zehirli denizanaları, akıntıların etkisi ile kıyılarımıza geldiler. Vatandaşlarımız denizanalarından uzak durmalılar. Çünkü denizanalarının sokması sonucunda kramplar ve buna bağlı boğulma vakaları görülebilir" dedi.
Avrupa'nın en acı veren türü
Küresel ısınma nedeniyle Türkiye kıyılarına gelen denizanaları arasında birçok zehirli türün de bulunduğu belirtildi. İlk olarak 1970 yılında Süveyş kanalından Akdeniz'e giren ve Rhopilema Nomadica (Göçmen Denizanası) adı verilen zehirli denizanaları, 1980 yılında doğu Akdeniz'de sürüler halinde görüldü. 1995'te İskenderun Körfezinde, 1995'te İzmir açıklarında ve 1998'de İzmir Körfezinde görülen bu tür, 2006'da ise Yunanistan'da İon Denizinde ortaya çıktı. Bu canlının saldırısı ve etkilerinin Avrupa denizlerindeki istilacı türler arasında en kötüsü olduğunu belirten Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan, bu türün gemilerin balast suları ile Türkiye denizlerine taşındığını söyledi.
10 kiloya kadar çıkıyor, turistleri kaçırıyor
Denizanalarının birçok olumsuz etkisi olduğunu anlatan Prof. Tarkan, "Sürüler halinde görülen denizanaları başta turizmi olmak üzere balıkçılığı ve kıyıdaki yerleşim alanlarını olumsuz yönde etkiliyor. Ağlarda aşırı derecede zehirli denizanalarının birikmesi ağları tıkayarak ve ağırlaştırarak verimli bir balık avını engelliyor. Elektrik santrallerinin ve deniz teknelerinin soğutma suyu deliklerini tıkayarak sistemlerin durmasına neden oluyorlar. Önemli plajların bulunduğu bölgemizde de tatil yapan turistler, denizanalarını görünce denize girmiyorlar. Çünkü bazı türlerin çapı 50-60 cm, ağırlıkları ise 6 ila 10 kilograma kadar çıkabiliyor" dedi.
Küresel ısınmanın sonucunda yeni türler ortaya çıktı
Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz ve Ege'de yeni deniz canlılarının ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Nuri Tarkan, "Bunların başında zehirli bir tür olan balon balığı ve denizanaları geliyor. Bu konuda çalışmalar yapılmalı. Öncelikle bu türleri yiyen deniz canlılarının sayısı arttırılmalı. Mesela denizanalarını yiyen Uskumru balığının ülkemizdeki sayısı çok azaldı" dedi.
Boğulma vakaları artabilir
Denizanalarının balık yumurtaları ve larvaları ile beslendiğini söyleyen Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan, "Denizanalarının sayıları yaz aylarında maksimuma ulaşacaktır. Çünkü Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları denizanalarının ve balıkların üreme zamanıdır. Vatandaşlarımız denizde yüzerken denizanasına rastlarlarsa hemen oradan uzaklaşmalı ve sudan çıkmalıdırlar. Aksi takdirde denizanalarının sokması sonucu kas krampları ve buna bağlı boğulma vakaları, baygınlık, öksürük, kusma ve nefes almakta güçlüğe neden olur. Seyrek olmakla birlikte ölüme götürecek reaksiyonlar görülebilir" diye konuştu.
İHA