HABER

Muhalefet değişikliğe geçit vermiyor

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere geçilmeden önce muhalefet partileri 4. kez “usul tartışması" başlatmak için önerge verdi.

ANKARA (ANKA) –Teklif ile ilgili CHP’li Atilla Kart ile İsa Gök’ün verdiği önergede, Anayasa değişikliğinin bazı maddelerinin, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle Meclis Başkanının görüşmeleri iptal etmelerini isterken, maddelere ilişkin “usul tartışması" istedi.

Kart “usul tartışması" için verdiği önerge üzerine yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliğinin bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak, “Siyasi iktidar, yargıyı faaliyetini TBMM bünyesine taşımaktan kaçınmamaktadır. Bu bir demokrasi cinayetidir. Bu siyaseten ahlaki değildir. Anayasa Mahkemesi yapılanmasında bağdaşmayacak düzenlemeler var. Demokrasiyle bağdaşmayan, siyaseten ve ahlaken bağdaşmayan düzenlemeler var” dedi.

Kart, siyasi iktidarın kendisini yargılanmanın önünü kesen Yüce Devan ile ilgili düzenlemelerin olduğunu kaydederek, “Bu tablo somut olarak ortaya çıkmıştır. İmzasının varlığından bi haber olan Meclis Başkanı, bu gelişme karşısında ‘velev ki olur’ diyen bir Başbakan, ‘Gerekirse imzanın üzerine bir çizik atılır ‘diyen bir ülkenin Cumhurbaşkanı. Milli iradeyi iğfal etme pahasına, dolaylı olarak değil doğrudan yargı, mahkeme iğfal ediliyor” diye konuştu.

Usul tartışmasının lehine söz alan AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Anayasa değişikliklerinin değiştirilemez maddelerinin dışında değiştirilebileceğini savunarak, “Yasama organı ne Meclis Başkanı ne iktidar partisi ne de muhalefet partileri Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili aykırılık tartışması başlatamaz” dedi.

İyimaya Anayasa’nın ilgili maddelerine göre, Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa’ya aykırı olmadığını vurguladı.

Usul tartışması hakkında aleyhte söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da çok önemli bir konuda uyarıda bulunmak istediğini belirterek, Anayasa değişikliği maddelerinin görüşülmesine geçilmemesi gerektiğini söyledi.

Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu görüşlerinde ısrar eden Şandır, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik olduğunu ifade etti. Bunun da Anayasa’nın değiştirilemez ilk dört maddesine aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

Kurucu Devlet hukukunun değiştirilemeyeceğini kaydeden Şandır, “Çoğunluğunuza güvenerek bunu yapamazsınız. Burada kuvvetler ayrılığı karıştırılarak, yargı yasamanın emrine geçirilmek isteniyor” diye konuştu.

Usul tartışmasının lehine yönelik söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, görüşülmekte olan Anayasa değişikliğinin Genel Kurul’da görüşülemeyeceği iddialarına karşı çıkarak, Anayasa değişikliğinin Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olmadığını vurguladı.

Usul tartışmalarının ardından, Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere geçildi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler