HABER

Muhalefet Obama'ya ne anlattı?

ABD Başkanı Barack Obama, Meclis'te grubu bulunan muhalefet partilerinin liderleriyle görüştü.

ABD Başkanı Obama, TBMM Başkanı Köksal Toptan'la yaptığı görüşmenin ardından Toptan'ın makamında sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk biraraya geldi.

Obama muhalefet liderleriyle yaklaşık 10'ar dakika görüştü. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal görüşmeden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine çok güzel bir görüşme olduğunu, daha sonra uygun bir ortamda bu konuda değerlendirme yapabileceğini söyledi.

BAYKAL 2 KİTAP HEDİYE ETTİ

ABD Başkanı Barack Obama, Meclis'te grubu bulunan CHP, MHP ve DTP genel başkanlarıyla yaklaşık 5'er dakika bir görüşme gerçekleştirdi.

Obama, Genel Kurul'da yapacağı konuşma öncesi, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın makam odasında ilk önce CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir araya geldi.
Baykal Obama'ya Türkiye'yi anlatan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur", Sait Faik Abasıyanık'ın ise "Haritada bir nokta " adlı kitaplarını hediye etti. Görüşmede, ilk sözü Baykal alarak, Obama'ya "Bay Başkan" diye hitap etti. Edinilen bilgilere göre, Baykal ile Obama görüşmesinde tercüman bulunmaması üzerine Baykal ingilizce konuştu. İki kişinin görüşmede sürekli not tuttuğu kaydedildi.

Obama ve Baykal arasında gerçekleşen görüşme şöyle gelişti: Baykal, Obama'ya muhalefetle görüşme ihtiyacı duyduğundan dolayı teşekkür etti. Obama'da Baykal'a, kendisinin de bir dönem muhalefette olduğunu hatırlatarak, "Muhalefet önemlidir. Demokrasi muhalefetsiz olmaz" karşılığını verdiği belirtildi.

TÜRK: KÜRT SORUNUNU ANLATTIM

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Obama'ya Kürt sorunu ile ilgili bugüne kadar dile getirdikleri düşünceleri ilettiklerini ve Kürt sorunun çözümüne dönük bir rapor sunduğunu söyledi.

Türk, Meclis'te ABD Başkanı Obama ile gerçekleşen görüşme hakkında gazetecilere bilgi verdi. Türk, görüşmenin çok kısa süreli tanışmayı esas alan bir görüşme olduğunu ifade ederek, "Ama buna rağmen 6-7 dakikalık bir süre içerisinde Türkiye'de Kürt sorununun çözümü, barışcıl bir sürecin gelişmesi, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Ortadoğu'da demokratikleşmenin olgunlaşması için Kürt sorununun mutlaka barışcıl ve diyalogla çözümünü esas alan düşüncelerimden söz ettim. Bu konuda zamanın darlığını bildiğimiz için parti olarak bugüne kadar savunduğumuz, kamuoyuna yansıyan düşüncelerimizi raporda dile getirdik" dedi.

Obama'nın, demokratik siyasetin önemini ve özellikle DTP'nin, Kürt'lerin demokratik siyasetin içinde olmasının çok önemli olduğunu ifade ettiğini anlatan Türk, "Çok önemli bir görev üstlendiğimizi ifade ettiler. Biz de çözümsüzlüğün kaynağının ortaya çıkması konusunda artık bu meselenin çok ciddi şekilde masaya yatırılması gerektiğini dile getirdim. Biz her zaman çok açık söylüyoruz. Meseleyi Türkiye'nin bütünlüğü içerisinde çözümünden yana olduğumuzu. Ama diğer parçadaki Kürt'lerin de demokrasi özgürlükçü bir sistemin gelişmesi noktasında olması gerektiğine dikkat çektim" diye konuştu.

Obama'nın, Kürt sorununun silah ve şiddetle çözümünün gerçekleşmeyeceğini dile getirdiğini belirten Türk, şöyle dedi:
"Biz de silah ve şiddetin tek taraflı olmadığını, bugüne kadar bölgede 17 bine yakın faili meçhul cinayetlerin işlendiğini, bunların da tamamına yakınının sivil olduğunu dile getirmeye çalıştık. Bize göre olumlu bir görüşme. Zaten düşüncelerimiz çok açık. Bu Türkiye'nin iç meselesi. Ama bugün sorunlar artık uluslararası boyutlar olarak coğrafyamıza yansıyor."

En Çok Aranan Haberler