Son 24 saatte 15 askerin şehit olması Türkiye'yi acıya boğarken, muhalefet partileri hükümetin biran önce sınır ötesi operasyon yapması gerektiği görüşünde birleşiyor. İktidarın PKK ile mücadelede yeterli kararlılığı göstermediğini ve zayıf kaldığını savunan partiler meclisin zaman kaybetmeden hükümete operasyon için yetki vermesini istiyor.
**BAYKAL: İRAN KADAR OLAMIYORUZ
CHP Genel Başkanı Baykal, "Bu iktidarın maalesef terörle mücadele konusunda siyasi iradesi yok. Olabileceği konusunda da benim kanaatim yok" dedi. Baykal, DTP'yi de eleştirdi.**
Baykal, "Bu iktidarın maalesef terörle mücadele konusunda siyasi iradesi yok. Olabileceği konusunda da benim kanaatim yok" dedi. Baykal, NTV'nin canlı yayınına katılarak, soruları yanıtladı. Baykal, Şırnak'ta meydana gelen hain saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "terörle mücadelenin çok daha farklı bir şekilde sürdürüleceğine" ilişkin açıklaması hatırlatılarak, bunun bir "sınır ötesi operasyon sinyali" olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda izlediği politikanın yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye'nin terörle mücadele doğrultusunda diplomatik, siyasal, birbiriyle bütünleşmiş, ciddi bir kavrama dayalı politikasının olmadığını belirten Baykal, yapılması gerekenin; soğuk, kanlı bir şekilde terörü besleyen kaynakları, o kaynakları himaye edenleri açık bir biçimde tahlil ederek, bunlara yönelik uyumlu, tutarlı bir politikanın ortaya konulması olduğunu ifade etti.
DSP: SICAK TAKİP HAKKI KULLANILMALI
DSP'den yapılan açıklamada, son saldırıların terörle mücadelede yeni bir sürecin başlatılması gerektiğini ortaya koyduğu belirtilerek, "Türkiye, uluslararası hukuktan doğan sıcak takip hakkını daha fazla gecikmeden kullanmalıdır" denildi. ABD'nin terörle mücadele konusunda istekli görünmediği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
"ABD'nin tercihi diplomatik ve siyasİ ilişkiler yoluyla sorunun çözülmesi yolundadır. Ama bunun da netice vermediği ve vermeyeceği ortadadır. Gerçekler ne yazık ki böyleyken, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Önümüzdeki ay Amerika seyahatim var. Bu seyahatte Sayın Başkan Bush'la da bu konuları en geniş anlamda konuşacağız' diyor. Anlaşılan Sayın Başbakan, durumun vahametini hâlâ anlayamamış! Çünkü sorun, başkalarına ve zamana bırakılacak durumda değildir. Bir gün bile geciktirilmeden sorunun üzerine gidilmesi gerekmektedir."
DSP Başkanlık Kurulu, terörle mücadelenin zaman kaybedilecek bir konu olmadığını belirterek, acilen bölücü örgütün Kuzey Irak'ta konuşlanmasını önlemek için 'sıcak takip' maddesinin Terörle Mücadele Anlaşması metnine konulmasını istedi.
DEMOKRAT PARTİ: HÜKÜMET ÖZGÜR İRADESİYLE KARAR ALMALIDIR
Demokrat Parti tarafından yapılan açıklamada, hükümetin anayasa değişikliği oyunuyla milleti oyalamaktan vazgeçmesi gerektiği kaydedilerek, "Gerektiğinde herhangi bir yerden izin almadan bu ülkenin vesayet altında olmayan, özgür iradesiyle kararlarını alabilen bir hükümeti gibi davranıp, terör belasının üzerine her türlü tedbiri alarak, ivedilikle gitmek mecburiyeti vardır" denildi.
MUMCU HÜKÜMETİ SUÇLADI
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, artan terör saldırıları konusunda hükümeti suçlayarak, "Türkiye'nin içini yakan bu kayıpların arkasında yatan gerçek sebep ortadaki meseleyi anlamak için gerekli akıldan yoksun, mesele ne olursa olsun vatanını ve vatandaşını korumak için gerekli cesareti ve iradesi olmayanların varlığıdır" dedi. Hükümetin, emperyalizmin tezgahını çözümleyecek ve karşı duracak ahlaka sahip olmadığını kaydeden Mumcu, "Önümüzdeki ay bu konuları Başkan Bush'la görüşeceğim cümlesi, içine düşülen sefil durumun adeta kanıtı niteliğindedir. Böyle bir hükümete rağmen Türkiye büyük bir ülkedir, hak ve hukukunun mücadelesini verecek kudrete de sahiptir" diye kaydetti.
YAZICIOĞLU: MECLİS, HÜKÜMETE DERHAL YETKİ VERMELİ
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Şırnak'ta 13 ve Diyarbakır'da 2 askerin şehit edilmesiyle ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin terörden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Şehitlerin kanlarının yerde kalmayacağı yönündeki mesajların, kanı durdurmak için yeterli olmadığını dile getiren Yazıcıoğlu, terörün okşanarak çözülemeyeceğini, yumuşak tedbirlerle geriletilemeyeceğini vurguladı. Terörün, sonuç alacağı umuduna kapıldıkça daha da
azgınlaştığına işaret eden Yazıcıoğlu, "Parlamento çatısı altına kadar gelmiş olan bazı gafiller, her gün dağlarda güvenlik güçlerine pusu kuran, kurşun sıkan örgüt mensupları için, 'Onlara terörist diyemem, onlar bizim kardeşimiz' tabirlerini kullanıyorsa, bu onları umutlandırıyor demektir" diye konuştu.
Türkiye'nin Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmada, sıcak takip konusunun askıya alındığına dikkat çeken Yazıcıoğlu, sıcak takip hakkının, Birleşmiş Milletler tarafından ülkelere verildiğini söyledi. Türkiye'nin bu hakkını öteleyerek terörle mücadele edemeyeceğini dile getiren Yazıcıoğlu, terörle mücadelenin Türkiye toprakları dışında da sürmesi gerektiğini, bu toprakların ötesindeki sınırın sadece Irak değil dünyanın her noktası olduğunu belirtti.