YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muhtar Kent: Tüketici Isimleri Başarılı Kampanyaydı

Emre BAYLAN/ ANTALYA, Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi Oturumda '21. Yüzyılda Tüketici Davranışları' konusunda konuşma yapan Coca-Cola CEO'su

Muhtar Kent: Tüketici Isimleri Başarılı Kampanyaydı

Emre BAYLAN/ ANTALYA, Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi Oturumda '21. Yüzyılda Tüketici Davranışları' konusunda konuşma yapan Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent, eskiden markaların tüketici ile iletişime geçtiğini, ancak artık bunun yeterli olmayarak tüketicilerin de marka tarafından dinlenme isteği içinde olduğunu söyledi. İsme özel ürün üreterek marka açısından son 20 yılın en başarılı işine imza attıklarını söyleyen Kent, kitlesel özelleştirmenin önemine vurgu yaptı. Kent konuşması kapsamında, "Tüketiciler eskiden olmadığı kadar güçlüler. Ne istediklerini bildikleri için üreticiyi yönlendiriyorlar. 2020'de 800 milyonluk bir orta sınıf oluşacak. Bu da tüketicilerin şu ankinden daha güçlü olacağını gösteriyor. Tüketiciler sürdürülebilir bir hayat geçirmek istiyorlar. Bunu da tükettikleri ürünlerle yapmak istiyorlar. İyi bir marka vaat edendir. Muhteşem bir marka ise vaadine sadık kalandır. Vaadinizi ve başarınızı sürdürülebilir kıldığınız sürece gerçek bir marka olmuşsunuz demektir" dedi.
Tüketici eğilimleri konusunda diğer bir makro trendin teknolojinin hızlanması ve hiper bağlantı olduğunu söyleyen Kent, "Bugün teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor. Uzmanlar 2025'te 1 trilyon cihazın birbiriyle bağlantılı olacağını öngörüyor. Bu da hepimizin işlerini etkileyecek. Y kuşağında yaşayanlar farklılıklarını görülmesini istiyorlar. Tüketici olarak işletmelerin dünya üzerinde pozitif bir etki yaratmasını istiyorlar. Örneğin tercih edecekleri markanın nasıl bir etki yarattığını görmeden o ürünü tüketmek istemiyorlar" diye konuştu.
ALIŞVERİŞ YAPIŞ ŞEKLİ DEĞİŞTİ
Coca - Cola markası altında yeni kategorilere gideceklerini belirten Muhtar Kent, yakın zamanda Çin'de badem sütü içeceği üreten bir şirketi satın aldıklarını söyledi. Ayrıca sıvı atıştırmalık alanında, ABD'den taze meyveden yapılan tatlı ve dondurulmuş bir karışım olan smoothie üreten bir şirket aldıklarını da anlatan Muhtar Kent, "ABD'de dünyada ilk soğuk ayrıştırılmış sütü de ürettik. Soğuk taşıma ile ABD'deki süper marketlere dağıtılıyor. Daha saf tadı var ve protein oranı daha yüksek" dedi.
ABD'de tüketimin doğala dönmeye başladığını, donmuş gıda tüketiminin azaldığını belirten Kent, "İnsanların alışveriş yapış şekilleri değişti. Artık internet üzerinden alışveriş artıyor. 20 yıl içinde alışveriş yapış şekli bugünden farklı olacak. Ancak geleneksel alışveriş alışkanlıkları bozulabilir gıdalar için geçerliliğini korumaya devam edecek" diyerek sözlerini tamamladı.
YOĞURTTA FARKLILIK
Oturumda konuşan Chobani Yoğurtları’nın Kurucu CEO’su Hamdi Ulukaya üretimde 100 hatta 200 yıl öncesinde dönüldüğünü belirtti. Doğal üretimlerin öne çıktığını belirten Ulukaya, “Geçtiğimiz yıl yeni bir yoğurt çıkardık. Ben buna bir farklılık kattım. Bir kısmına badem, ceviz, fındık, kaju, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği gibi kabuklu yemiş parçaları koydum. Bu değişim ardından bugüne kadar en hızlı satan ürünümüz bu oldu" dedi. ABD’de kabuklu yemiş farkındalığının son 5 yılda gözle görülür oranda arttığını belirten Hamdi Ulukaya, bu gün artık ABD’de talebin çok büyük olduğunu da sözlerine ekledi.
SAĞLIK İÇİN YAĞ GERİ GELİYOR
Hamdi Ulukaya sözlerine şöyle devam etti:
“Artık yeni bir trend var, yağ geri geliyor. Eskiden sütten çıkan yağın yani yağlı sütün kötü olduğu söyleniyordu ancak şimdi tercihler yağlı süt yönünde. Yani yağlı süt şimdi geri geliyor. Kabuklu yemiş de öyle. Kabuklu yemişteki yağdan uzak durulması gerektiği yönünde bir inanç vardı aslında yanlış bir algıydı. Şimdi kabuklu yemişteki yağın faydaları anlaşılmaya başlandı. Bu algı değişiminin alışveriş yapan kitledeki gençleşmeden kaynaklanıyor. Gençler daha az ama sık alışveriş yapıyorlar. Taze ürün almayı tercih ediyorlar. Bu bilinçle birlikte ABD’deki yemek pişirme oranı da arttı. İnsanlar değişik tatların keşfedilmesine öncülük ediyor. Tat geri geliyor."
YENİ NESİL TARIMLA UĞRAŞACAK
Chobani markası için ürünlerin yüzde 90’ını çiftçilerden aldıklarını belirten Ulukaya, şöyle konuştu:
“Yeni yüzyılda doğanlar daha çok tarımla uğraşacak. Çiftçilik konusuna da ilgi var. İnsanlar yiyeceklerin hangi çiftlikten geldiğini öğrenmek istiyor. Tarladan masaya gelene kadar o zincir şeffaf olmaz, karanlık noktalar olursa insanlar bu ürünlerden kaçıyor. Gıda artık günümüzde çok farklı bir yöne gidiyor. Konserve gıda tercihlerinde önemli ölçüde düşüş var. Konserve tenekeler dondurulmuş gıdalar sağlıklı besinlerin yanında neredeyse hiç tercih edilmiyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerden bu durumu ön görerek hazırlık yapan şirketler rakiplerine fark attılar. Son 5 yılda en büyük gıda şirketleri 19 milyar dolar kaybetmişler ve bizim gibi küçük şirketler bu kaybı bölüşmüşler. Dolayısıyla büyük şirketlerin de öğrenecekleri çok şey var."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler