HABER

Muhtar maaşlarına zam

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, muhtarların maaşlarının artırılmasına ilişkin tasarının Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayından sonra hayata geçirileceğini belirterek, "Muhtarlar şu anda 3 bin gösterge üzerinden maaş alıyorlar. Bunu iki katına kadar çıkarmamız mümkün" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yaptığı görüşmelerle ilgili kurulu bilgilendirdiğini ifade etti. Toplantıda Meclis'e sevk edilme aşamasına gelen iki kanun tasarısının imzaya açıldığını açıklayan Şahin, bunlardan birisinin Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun (MASAK) Teşkilat ve Görevleri ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Yolsuzluğun Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu bildirdi.

1996 yılında 4208 sayılı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun'la Maliye Bakanlığı'nın teşkilat yapısı içinde MASAK'ın kurulduğunu hatırlatan Şahin, bugün gelinen noktada inceleme, soruşturma ve yargı süreçlerinin çok uzun zaman alması, soruşturmaların adli ve mali boyutunun eş zamanlı yürütülememesi, bu süreçlerde ihtiyaç duyulan veri ve bilgi altyapısının eksikliği ve uluslararası bilgi değişiminde yaşanan zorlukların, suçla mücadelede birtakım zorluklar getirdiğine işaret etti.

Tasarının, 4 geçici madde ile birlikte 52 maddeden oluştuğunu söyleyen Şahin, bu tasarının imzaya açılmasına ve bir an önce TBMM'ye sevkine karar verildiğini ifade etti. MASAK'ın Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak yeniden yapılandırıldığını kaydeden Şahin, MASAK'ın daha etkin çalışmasını teminen hizmet birimlerinin daire başkanlığı olarak oluşturulacağını bildirdi.

İmzaya açılan ikinci kanun tasarısının Vakıflar Kanun Tasarısı olduğunu belirten Şahin, tasarıya son şeklinin verildiğini ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edileceğini kaydetti. Türkiye'de 50 bini aşkın vakıf bulunduğuna dikkat çeken Şahin, bütün bu vakıf alanı ile ilgili yeni bir bakış açısıyla vakıfların özgürlük alanının biraz daha genişletilmesinin ve yaşanan bazı sorunların ortadan kaldırılmasının amaçlandığını dile getirdi.

TBMM gündeminde bulunan Mahalli İdare Birlikleri kanun tasarının da bir an önce yasalaşması yönünde karar aldıklarını açıklayan Şahin, bu kanun tasarısı içinde köye hizmet götürme birlikleri ile ilgili düzenleme bulunduğunu kaydetti. Şahin, bu tasarının yasalaşması ile çok kısa bir sürede yolu olmayan, suyu olmayan hiçbir köyün kalmamasını ve köylerin yaşanabilir hale gelmesini amaçladıklarını dile getirdi. KAYMAK başkanlığında köy birlikleri oluşturulacağını ifade eden Şahin, Maliye Bakanlığı'nın il özel idareleri kanalıyla ihtiyaçları karşılayacak parayı da çok kısa sürede tüm ilçelere göndermesi konusunda bir karar birliğine varıldığını açıkladı. Şahin, İçişleri Bakanlığı'nın da çalışmaları takip etmek üzere bir birim kurduğunu bildirdi.

İçişleri Bakanlığı'nca Başbakanlığa sevk edilen 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarı üzerinde de değerlendirmeler yapıldığını anlatan Şahin, Türkiye'de köy ve mahalle muhtarlarının sayısının 53 bin olduğunu, bunlardan 35 bininin köy muhtarı, 18 bininin ise mahalle muhtarı olduğunu açıkladı. Muhtarların aldığı aylığın 120 milyon lira civarında olduğunu belirten Şahin, bununla BAĞKUR primlerini bile ödeyemediklerine işaret etti. Şahin, hükümetin muhtarların aylıklarını önemli miktarda artırmayı düşündüğünü belirterek, "Bu konuda tasarı bir rakam ortaya koydu ancak Maliye Bakanımız bir haftalık süre istedi. Getireceği mali yükü hesap etmesi gerektiğini ifade etti. Bir hafta sonra bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda görüşüp tasarıya son şeklini vereceğiz ve TBMM'ye sevk edeceğiz. Maliye Bakanlığı'nın para ödemesi gerçeği karşısında bir sorun çıkmasın düşüncesiyle bu rakamı telaffuz etmekte çekiniyorum. Şunu söyleyebilirim; şu anda 3 bin gösterge üzerinden maaş alıyorlar. Bunu iki katına kadar çıkarmamız mümkün olabilecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'de spor ve futbolun her zaman halkın gündeminde olduğuna işaret eden Şahin, futbolla ilgili ve sporla ilgili şike ve şaibe iddialarının da hep gündemde olduğunu

bildirdi. Futbol Federasyonu'nun, şike suçunun Türk Ceza Kanunu'nda yer alması konusunda kendisine bir müracaatta bulunduğunu kaydeden Şahin, Başbakan Erdoğan'ın, şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşülen TCK'nın içine bunun monte edilip edilemeyeceğinin araştırılmasını istediğini ifade etti. Yeni bir maddenin ilavesi konusunda Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nden görüş istenmesine karar verildiğini bildiren Şahin, Hükümet olarak şike ve şaibe konularının Türkiye gündeminden çıkmasını istediklerini söyledi.

Şahin, Futbol Federasyonu'nun bununla ilgili TCK'da özel bir madde olması ve caydırıcı bir ceza uygulanması, tribünleri bir kavga arenasına çevirecek olanlarla ilgili cezalar artırılması talebinde bulunduğunu belirterek, Spordan Sorumlu Bakan olarak bu öneriyi isabetli bir öneri olarak değerlendirdiğini söyledi. Şahin, Adalet Komisyonu Başkanı ve üyeleri ile bu konuyu görüşeceğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler