YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muhtarlardan 'muhtar Bile Olamazsın' Söylemine Sitem

Bir dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de kullanılan ve zaman zaman gündeme gelen ‘muhtar...

Bir dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de kullanılan ve zaman zaman gündeme gelen ‘muhtar bile olamaz’ söylemi, muhtarları incitiyor.

Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Şerafettin Nas, bu deyimin tüm köy ve mahalle muhtarlarını incittiğini ifade etti. ‘Muhtar bile olamaz’ söyleminin ’10 davar güdemez” söylemi gibi anlık sinir ve cümle kuramamaktan kaynaklandığını belirten Nas, muhtarlık müessesesinin Osmanlı döneminden beri devam eden çok önemli bir müessese olduğunu ifade etti. 25 yıldır bu görevi layıkıyla yürütmeye çalıştığını belirten Nas, şöyle konuştu: “Hoş kelimeler değil. Bilinmeden, söylenen kelimelerdir. Bunlar, camiamıza hakikaten sıkıntı veriyor. Agresif tavırlarından, fevri çıkışların sebep olduğu bu kelimelerle, fark etmeden camiamız aşağılanıyor. Anlık sinirle, cümle kuramama olayı var ya. ‘Bu sebeplerden kaynaklanıyor’ diye düşünüyorum, yorumluyorum. En azından öyle yorumlamak istiyorum. Ben bunların cahilliklerine, o anki sinirlerine, cümleyi bağlayamamalarına bağlıyorum. Bu bizi çok üzüyor. Neden bu telaffuzda bulunuluyor. Camia olarak üzülüyoruz."

Zonguldak’ın merkezine bağlı Futa Köyü Muhtarı Ramazan Çarşambalı, muhtar bile olamazsın söylemlerinin bilinçli söylenmesi durumunda tüm muhtarları incittiğini ifade etti. Söylemleri, ‘dil sürçmesi’ olarak değerlendirdiğini belirten Çarşambalı, 1924 yılında muhtarlara tanınan Anayasal hakları aradığını ifade etti. Bu müessesenin küçülmesinde bürokrasinin rolünün çok büyük olduğunu anlatan Çarşambalı, "Bu söylemlerde göre yapan biz muhtarların payı da var. Gerektiği yerlerde gerektiği gibi haklarımızı müdafaa edemiyoruz. Biz muhtarlar, 1924’teki kanunları uygulayabilsek, birileri köstek olmamış olsa, çok önemli bir müessesede hizmet vermiş olacağız” dedi.

İTİBAR İADE EDİLMEYE BAŞLANDI

Nas, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra mührünü taşıyan tek müessesesinin muhtarlık olduğunu hatırlattı. Muhtar seçimlerinin ise en demokratik seçim olduğunu kaydeden Nas, yıllardır kaybedilen itibarın son dönemlerde iade edilmeye başlandığını ifade etti.

Muhtarların kanun ve yetki anlamında sıkıntıları bulunduğunu belirten Nas, şöyle konuştu: “Köy kanunu netleşmeye başladı. Köy muhtarlarının, bizim anayasası bu oluyor. Muhtarların yeniden tanımı, şekillenme anlamında, görevleri daha da büyütme anlamında çalışmalar var. Önceden 38-40 evrak verme yetkisi vardı muhtarların, şimdi bu sayı çok aşağılara düştü. Vatandaş ile muhtar arasında bağ, makas açıldı. Tekrar vatandaşla entegre olmak için, yetki müracaatımızı yaptık. Zaten ortaya çok büyük sıkıntılar çıkmıştı. Sistemin tıkandığını bürokrasi de anladı. Sistem yeniden irdeleniyor. Mahalle muhtarları yeniden eski sorumluluklarına, görevlilerine buluşturulmasının içerisinde. Bakış açısı değiştirilecek. Kanun yapıcılar da bu işin böyle yürümeyeceğini, muhtarlığın Osmanlı’dan gelen bir gelenek olduğunu, muhtarlıkların kesinlikle hafife alınmayacağını biliyor. Muhtarlık olsa ne olur olmasa ne olur' tarzında yaklaşımlar oldu. Çünkü daha önce de muhtarlık kapatıldı ama olmadı. Mesela 1933’de kapatıldı, yürütülemedi, tekrar açıldı. Hem mahalle, hem köy muhtarlarının daha iyi bir statüye kavuşacağını düşünüyorum. Muhtarların eski itibarlı günlerine döneceğini düşünüyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler