MAGAZİN

Mum lekesinden kurtulma yolları

İşte o pratik yollardan bazıları...

Kumaş Üzerinden Temizleme
Mum lekesini temizlemek için katılaşmış halde bulunan mumu dikkatli bir şekilde yüzey üzerinden kazıyın. Daha sonra kalan izin hem altına hem de üst kısmına katlanmış bir halde bulunan kâğıt mendilleri yerleştirip sonrasında havlunun da üzerine kese kâğıdı koyup sıcak ütü ile leke üzerine bastırın. Ütüleme işlemini peçetenin emeceği mum kalmaya dek tekrarlayın. Veya mum lekesi olan kumaşı lavabo üzerinde iyice gerdirin ve kumaştan mum lekesi akana dek mum lekesinin üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi uygularken kendinizi yakmamaya özen gösterin.

Mum lekesini akıtma işleminin ardına katlanmış olan temiz bir havlu üzerinde kumaşta kalmış olan yağ lekelerini kaliteli bir çözücü ya da kuru temizleme sıvısı ile her zaman yaptığınız gibi silip sonrasında yıkayın.
Keten kumaş üzerindeki mum lekelerini temizlemek için bu lekeleri sebze yağı ile ovmalısınız. Kalan yağ lekesini temizlemek için yüzeyi temiz bir bez ile silin normal bir şekilde silmelisiniz. Keten kumaş üzerine birikmiş olan aşırı mum lekelerini kumaş kazıyarak çıkartabilirsin. Daha sonra keten kumaşı kalın kâğıt poşet ya da kâğıt havluların ortasına koyup ılık ütü ile ütüleyerek kalan mumları eritebilirsiniz.
Ütü ile eritme işleminde kullandığınız kâğıt havlu ya da kâğıt poşete ütü uygularken fazla ısı vermemeye dikkat etmelisiniz. Ütünün ısısı ılık derecede olmalıdır. Daha sonra temizleme solüsyonu uygulayabilirsiniz.

Halı Yüzeyinden Temizleme
Halının üzerine damlamış olan mum lekesini mum hala sıcakken çıkartmaya çalışmayın. Eğer mum lekesini hemen temizlemek istiyorsanız ilk önce mum lekesinin üzerine bir kaç parça küp buz koyunuz. Bu sayede sıvı halde bulunan mum lekesi katılaşacak ve kazanabilir bir hale gelecektir. Daha sonrasında üzerine elbette mum katılaştıktan sonra ve siz mumu halıdan kazıdıktan sonra kuru temizleme sıvısı uygulayabilirsiniz. Kuru temizleme sıvısı uyguladıktan sonra halınızın üzerini elektrik süpürgesiyle süpürebilirsiniz.
Halının üzerindeki kurumuş olan mum lekelerini temizlemek için mum kalıbını halıdan olabildiğince çok kazıyın. Sonrasında üzerine 6 veya 7 tane kâğıt mendil koyup mum lekesinin üzerini tamamen kaplayın. Sonra bu kâğıt mendillerin üzerine soğuk ütücü bastırın ve bu işlemi kâğıt mendilleri devamlı değiştirerek halının üzerinde mum kalmayana dek sürdürün.
Özellikle renkli olan mumlar halı üzerinde leke yapabilir. Eğer halınızın tüyleri sentetik plastik veya plastik değil ise leke üzerinde karbon tetra klorür kullanabilirsiniz. Fakat halınızın tüyleri sentetik ya da plastik ise o zaman talk pudrası ile toz kola veya kuru temizleme sıvısı ile mısır nişastası karışımlarından macun yapabilirsiniz. Hazırladığınız bu macunu halınızın tüylerinin içerisine sürdükten sonra bu macun kuruyana dek bekleyip sonrasında elektrik süpürgesi ile süpürebilirsiniz.
Cilalı Yüzeylerden Temizleme
Cilalı yüzeyin üzerindeki sertleşmiş olan mum lekeleri kolay bir şekilde kırılabilir bir hale geldiyse mobilya yüzeyine zarar vermeden yüzeyden temizlenebilir. Bu yüzden özellikle cilalı yüzey üzerindeki mum lekelerinin kurumasını beklerseniz mobilya yüzeyine zarar vermeden mum lekelerini daha kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Cilalı yüzey üzerine damlamış olan mum lekesinin bir an önce katı bir hale getirebilmek için hemen mumun üzerine birkaç parça buz koyun. Birkaç dakika bekledikten sonra ucu keskin olmayan bir bıçak yardımı ile mobilya yüzeyi üzerinden mumu hafifçe kazıyın. Bıçağın mobilya yüzeyini çizmesinden korkuyorsanız bıçağın ucuna temiz ve yumuşak bir bez sarıp sonrasında kazıma işlemini uygulayabilirsiniz. Mobilya yüzeyi üzerinde kalmış olan yağ izini temiz ve nemli bir bez yardımı ile ayrıca sabunla birlikte silebilirsiniz. Daha sonrasında temiz bir bezle her zamanki gibi sildikten sonra cila yapabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler