YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muradiye Külliyesi'ndeki Restorasyon Çalışmaları

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi'nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında restore edilen Gülruh Hatun Türbesi, ziyarete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi'nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında restore edilen Gülruh Hatun Türbesi, ziyarete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'nın sultanlar şehri olduğunu, ecdad yadigarı eserlerin tek tek asıl kimliklerine döndürüleceğini söyledi. Osmanlı Devleti'nin ilk 130 yılına ve 6 padişaha ev sahipliği yapan Bursa'nın her türlü nimeti bünyesinde barındıran bir kent olduğunu ifade eden Altepe, kentin sultanlar tarafından kurulan mahallelerden oluştuğunu belirtti. Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin Orhan Gazi, Çekirge'nin 1. Murat, Yıldırım'ın Yıldırım Beyazıt, Yeşil'in Çelebi Mehmet, Muradiye'nin 2. Murat tarafından oluşturulan semtler olduğunu kaydeden Altepe, şöyle konuştu: "Bu nedenle Bursa'nın her köşesi ecdadımızın ilk eserleriyle dolu. Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönem 60-70 yıllık cumhuriyet dönemi eserlerinden, 600 yıllık Osmanlı eserlerine, 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına ve 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda yoğun bir çalışma içine girdik. İçinde 12 türbe bulunan Muradiye Külliyesi de bunlardan biri." Muradiye Külliyesi'nin içindeki Gülruh Hatun Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Altepe, külliyede Osmanlı hanedanından şehzadelerin, eşlerinin, çocuklarının, valide sultanların ve saraylıların mezarlarının bulunduğu türbelerin yer aldığını aktardı. Tarihi haziredeki yapılardan biri olan ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın oğlu 2. Beyazıt'ın eşi Gülruh Hatun'a ait türbede gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren Altepe, şunları kaydetti: "Gülruh Hatun Türbesi'nde restorasyon anlamında tüm çalışmalar tamamlandı. Türbe dışında cephede derz ve taş temizliği, mukarnas uygulamaları yapıldı. Türbe içinde de 19. yüzyıla ait barok stili kalem işlerinin altında 15. yüzyıla ait kalem işleri açığa çıkartıldı. Bu konuda kurul kararı alınarak, 15. yüzyıl kalem işlerinin ihyası tamamlandı. Pencere doğramaları ve kapı onarımları başarıyla gerçekleştirildi. Gülruh Hatun Türbesi, tahribatlar ve değişik uygulamalardan arındırılarak özgün kimliğine dönüştürüldü. Zemin döşemesi ve çevre düzenlemesiyle gerçekten ecdadımıza ve külliyeye yakışır hale geldi." Altepe, daha sonra protokol üyeleri ve vatandaşlarla, türbenin açılış kurdelesini kesti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler