HABER

Murat Demirel'e tahliye yok

İSTANBUL (İHA) - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in, "Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Yaklaşık 3 saat savunma yapan Demirel, "Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca BDDK izni olmadan hazırlanan fezleke İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca gönderildiğinde Savcılık, BDDK izni olmadığı için davayı açmadı. Bu kez, Şişli Cumhuriyet Savcılığı BDDK'ya başvurarak elinde Vergi Usul Kanunu'na aykırı bir olay olduğunu söylüyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de tahkikat izni değil, ön şartlı izin veriyor. Bu BDDK uygulamasında bir ilktir. Usul nedeniyle böyle bir izin olmadığından, izinsiz dava açılamaz" dedi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kartal Kapalı Cezaevi'nden getirilen tutuklu sanık Yahya Murat Demirel ile avukatları hazır bulundu. Demirel'in, kimlik tespitinde, Mahkeme Başkanı'nın "İş adamı mısınız?" sorusunu, "Hiçbir iş yapmıyorum, tüccar diyelim" diye yanıtlaması dikkat çekti. Demirel'in avukatı Turan Kurtuluş, müvekkilinin doğru ve doyurucu savunma yapabilmesi için, yapacağı sözlü savunmanın değişik şekilde kayda alınmasını istedi. Demirel de, her söylediğinin kayda geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, savunmasının mahkeme kalemi tarafından alınmasını istedi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Akın, Demirel'in bu talebini, sanığın kendisini ifade edebilme düzeyinde olduğu, 3 avukat tarafından temsil edildiği ve usulen başka sorgulanma, savunma tespit yöntemi bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Demirel, savunmasında, iddianame eki olan Hesap Uzmanlar Kurulu Raporu'ndan başka savcılık aşamasında hiçbir kovuşturma, bununla ilgili tanık dinleme, sanık lehine veya aleyhine araştırma yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. 2003 yılında hükümet tarafından çıkarılan "Vergi Barışı Kanunu"nda mükellef olarak 1999 yılı hesap dönemi için yasa gereğince matrah artırımı yaptıklarını belirten Demirel, bu nedenle vergi incelemesi yapılmayacağı yönünde taahhüt aldıkları halde, Hesap Uzmanlar Kurulu'nun 15 Ekim 2003'te vergi raporu düzenlediğini söyledi. Bu şekilde Vergi Barışı Kanunu'nun ihlal edildiğini öne süren Demirel, "Her türlü esas ve usule aykırı davranıldığından bu rapor yok vasfındadır" dedi.

Raporun hukuken var olduğu kabul edilse bile, bu raporda Hesap Uzmanlar Kurulu'nun kendisini ikrar ettiğini öne süren Demirel, şöyle devam etti:

"Kendileri de ikrar etmektedir ki, 28 Eylül 200 tarihinde Ankara DGM kararıyla ve İstanbul Mali Şube polislerinin çeşitli iş yerlerine baskınıyla her türlü evraklarına ve dökümanlarına el konulmuştur. Birtakım şahıslara tarafıma dair yazılar geliyor, 'Vergi incelemesi yapmam için ben bu belgeleri bulamadım. Sizin el koyduğunuz belgelerden kalan varsa bize iletin' deniliyor. Yani inceleme sırasında elinde hiçbir belge yok. Bazı şahısları çağırıyor, bu kişilerin tarif edilen 5 şirketle ilgili olduğu iddia ediliyor, bu kişilerle görüşmeler yapılarak tutanaklar alınıyor. Bu yasadışıdır"

Bankalar Kanunu ile ilgili suçlamada, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın BDDK izni olmadan bir fezleke hazırladığını ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiğini öne süren Demirel, "İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, BDDK izni olmadığı için davayı açmayınca bu kez, Şişli Cumhuriyet Savcılığı BDDK'ya başvurarak elinde Vergi Usul Kanunu'na aykırı bir olay olduğunu söylüyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de tahkikat izni değil, ön şartlı izin veriyor. Bu BDDK uygulamasında bir ilktir. Usul nedeniyle böyle bir izin olmadığından, izinsiz dava açılamaz. İddianame veya delil sadece Hesap Uzmanlar Kurulu raporundan ibarettir" şeklinde konuştu.

Tutukluluğuna itiraz eden Demirel, Bulgaristan'a kaçtığı yönündeki iddiaların "magazinsel haber"den başka bir şey olmadığını vurgulayarak, "En son kaçacağım yer orası olurdu" dedi. Mahkeme Başkanı'nın, "Pasaport Kanunu'na aykırılıkla ilgili soruşturma yapılmış. Kaçma durumunuz olmadı mı?" sorusuna Demirel, "Hayır olmadı.

Bulgaristan makamları, kaçarak geldiğim iddiasıyla gözhapsine aldı. Halbuki tekne Burgaz Limanı'na yaklaştığında ben tekne kaptanına, 'Nereye getirdiniz ya?' diye soruyordum" dedi.

Mahkeme Başkanı'nın "Oralarda ne geziyordun? Üzerinde yabancı pasaport niye vardı?" sorularına ise Demirel, "Denizi çok severim, deniz ehliyetim de var. Üzerimde pasaport olmadan niye dolaşayım? O benim kimlik belgemdir" diye yanıt verdi. Demirel, yargılandığı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde çok sayıda banka davası olduğunu ve bu davadaki sanıklar hakkında, çeşitli Ağır Ceza Mahkemeleri'nde kendisininkinden daha fazla dava olduğunu belirterek, "Onlar tutuksuz iken benim tutuklu bulunmam eşitliğe aykırıdır" dedi.

Demirel'in 3 saat süren savunmasının ardından müteala veren Cumhuriyet Savcısı, suç vasfının değişme ihtimali, sanığın tutuklanmasını haklı gösteren nedenlerin zayıflamasının, sanık savunmasından anlaşıldığını belirterek, Demirel'in tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti ise, yargılanmanın bulunduğu aşama ve delil durumunu gözönünde bulundurarak, tahliye talebini reddetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma dosyası ile birlikte gönderilen fezlekeyi inceleyerek Yahya Murat Demirel hakkında açtığı davada, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlar Kurulu raporuna dayandı. İddianamede, Egebank A.Ş. başta olmak üzere kendisine ait birçok şirketin Yahya Murat Demirel tarafından Üniversal Yatırım Holding A.Ş. bünyesinde toplanarak faaliyet yürüttüğü ve bu şirketin 1999 ile 2000 yıllarına ait mali hesaplarının,

görevlendirilen kurulca incelendiği anlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda bankaya ait para ve mal varlığının (toplam 5 trilyon 916 milyar 817 milyon 760 bin 663 lira) 3 farklı yolla zimmete geçirildiğinin ortaya çıkartıldığı belirtilen iddianamede, Demirel'in, yanında çalışan kapıcı, bekçi ya da şoförleri, sahte belgelerle Öner Ağaç San. ve Tic. A.Ş.'nin ortakları olarak gösterdiği ileri sürüldü.

Demirel'in, Üniversal Mimarlık İnşaat A.Ş., Geze iletin' deniliyor. Yani inceleme süven Havayolları A.Ş., Üniversal Bilgisayar Hizmetleri A.Ş., Era Servis Turizm İnşaat A.Ş. ve Ege Finansal Kiralama A.Ş.'nin yüzde 95 payla tek başına imza yetkisine sahip olduğu belirtildi.

İddianamede, sanık Yahya Murat Demirel'in, "Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler