Dünya gazetesinden Murat Yıldız, '2018'in teknoloji gündemi' başlıklı yazısında önümüzdeki yıl hayatımıza girebilecek teknolojilere değindi.
İşte Yıldız'ın dikkat çeken o yazısı;
"Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz CIO Ödülleri etkinliğinde Türkiye’de önemli projelere imza atmış teknoloji liderleri ödüllerine kavuştu. Ödül töreni öncesinde ise CIO’lar ile birlikte geleceğin teknolojilerini tartıştığımız bir panel düzenledik. Özellikle 2018 yılında iş dünyasında köklü değişiklikler getirecek teknolojileri, farklı sektördeki CIO’lar ile tartıştık. Önümüzdeki yılın ajandasına baktığımızda da panelde konuştuğumuz teknolojilerin çok daha güçlü bir şekilde hayatımıza gireceğini görüyoruz. Peki nedir bu teknolojiler?
Nesnelerin interneti
Birkaç yıldır yoğun olarak konuşulmaya başlanan Nesnelerin İnterneti, 2018 yılında artık yalnızca tüketici elektroniği değil iş dünyasının da önemli bir parçası haline gelmeye başlayacak. Perakende, sağlık, otomotiv, finans ve sigorta başta olmak üzere farklı sektörlerde ilginç iş örnekleri olduğunu görüyoruz. Teknoloji yöneticileri için burada yaşanacak olan en büyük zorluk ise, bu yeni altyapının güvenliğini sağlamak olacak. Haliyle 2018’in bir diğer önemli gündemi Güvenlik olacak.
Bilgi güvenliği
2017 yılı yine ciddi güvenlik saldırılarının yaşandığı ve bu saldırılar yüzünden teknoloji liderlerinin en çok sıkıntıya düştükleri yıl oldu. 2018 yılında artık geleneksel güvenlik metotlarının terk edildiği, proaktif çözümlerin daha fazla rağbet gördüğü bir yıl olacak. Tahmin edilebilir, kognitif analitik sayesinde kurumların ve altyapıların zayıf noktaları önceden tespit edilebilecek, şüpheli hareketlerde alarm durumuna geçilecek ve olası saldırılar daha önceden önlenebilecek.
Blockchain
2017 yılında kripto para birimlerinin hızla değer artışını fazlasıyla konuştuk. Ancak 2018 yılı kesinlikle Blockchain yılı olacak. Bundan 15 yıl önce BYTE dergisini yeniden yayına aldığımızda ilk kapak konumuz dağıtık işleme (distributed computing) olmuştu. Merkezi olmayan ve çok daha güvenli bir dijital ispatlama imkanı sunan Blockchain sayesinde finans, banka, kamu, sigorta, perakende, hizmet, pazarlama başta olmak üzere birçok sektörde köklü değişimler gelebilir.
Yapay zeka ve dijital asistanlar
Geçtiğimiz günlerde Amazon’un artık yeni nesil akıllı asistanlarının iş dünyasında da kullanılacağını açıkladı. Alexa for Business ismiyle duyurulan bu servis sayesinde ofislerde birçok işinizi sesle yapabileceksiniz. Yakında çok daha fazla şirket, iş dünyasında yapay zeka çözümlerinin daha görünür olmasını sağlayacak. Bugüne kadar büyük veri ile birlikte arka planda karmaşık hesaplamaların yapılması ve iş sonuçlarının çıkarılması için kullanılan yapay zeka çok daha görünür hale gelip gündelik iş yaşamının bir parçası olacak.
Robotik
Yapay zekanın bir parçası olarak robotik teknolojiler de iş dünyasının gündeminde özel bir yer edinecek. 80’lerden itibaren başlayan üretim hatlarının robotlara emanet edildiği günlerde yaşanan devrimin bir yenisini yaşıyoruz. Artık işi tehlikede olan grup mavi yakalılar değil, beyaz yakalılar olacak. 2018 yılında bankalar başta olmak üzere hastane, havalimanı gibi gelen kişiler ile bizzat ilgilenen, işi takip eden ya da sonlandıran robotları görmeye başlayacağız.
Elbette 2018 yılında geleneksel hale gelmiş teknolojileri konuşmaya devam edeceğiz. Ancak yukarıda saydığım başlıklar gündemimizi çok daha fazla işgal edecek."