YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Muş Lalesi" Için Araştırma Merkezi Kuruldu

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde, lalenin geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla bir araştırma merkezi kuruldu.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde, lalenin geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla bir araştırma merkezi kuruldu.

Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kıran, AA muhabirine, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan lale için MŞÜ'de araştırma merkezi kurulduğunu söyledi.

Öncelikle lalenin çıktığı alanları koruma altına almayı planladıklarını belirten Kıran, bu çerçevede başta valilik olmak üzere ilgili tüm kurumlara, resmi yazıyla başvurarak bu alanların koruma altına alınmasını istediklerini bildirdi.

Hollanda'nın dünyada lale üretimi konusunda en iyi ülke olduğunu, birçok ülkeye ihraç ederek bundan milyonlarca dolar kazandığını anlatan Kıran, kendisinin, üniversitedeki merkez kurulmadan önce Hollanda'ya giderek incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Abdullah Kıran, "Eğer laleye sahip çıkıp Muş Ovası'nı lale tarlası haline getirirsek, Muş ekonomisine büyük katkı sağlanır. Yetiştirdiğimiz laleleri Türkiye'nin büyük kentlerinde pazarlarsak, gelir kaynağı haline gelir. Bu ovada diğer tarımsal faaliyetlerden çok daha gelir getirici bir iş olur" diye konuştu.

-"Kentte lalenin kıymeti bilinmiyor"

Kıran, ekip olarak laleyi kültürel bir ortamda yetiştirmenin yollarını aradıklarını böylece yetişme ömrünü uzatmayı amaçladıklarını söyledi.

Eskiden Muş lalelerle süslenirken, şimdi bu çiçeğin tükenme aşamasına geldiğini belirten Kıran, şunları ifade etti:

"Lale, Muş için kurtuluş olur. İnsanlar bir ay uğraşarak belki yıllık gelirinin 10 katını elde edecek. Bu projeleri geliştirmek zorundayız. Ancak üniversite olarak imkanlarımız sınırlı. Lalenin kültürel alanda yetiştirilmesi için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) proje sunduk. Eğer projemiz kabul edilirse, bu çiçeği kültürel ortamda yetiştirmenin altyapısını oluştururuz.

Öncelikle insanlar bu konuda bilinçlenmeli. İnsanlarımız lalenin kıymetini bilmiyor. Gördükleri zaman, kökünden koparıyor ve lale bir daha yeşermiyor."

Muş Ovası'nın lale tarlalarıyla donatılmasıyla bölgenin kaderinin değişeceğini vurgulayan Kıran, ekip olarak bu konuda çalışma yaptıklarını ve vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Arslan Çetin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler