YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MÜSİAD: 2012 yılında yüzde 4 büyürüz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2011 yılı değerlendirmesi ile 2012...

MÜSİAD: 2012 yılında yüzde 4 büyürüz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2011 yılı değerlendirmesi ile 2012 yılı ekonomi beklentilerini basın toplantısıyla kamuoyuna paylaştı. Türkiye ekonomisinde 2012 yılında ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağını söyleyen Vardan, “MÜSİAD olarak, bugünkü şartlar dahilinde 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklemekteyiz.” dedi.
Konuşmasına büyüme rakamları ile alakalı değerlendirmelerle başlayan MÜSİAD Başkanı Vardan, “2010 yılındaki olağanüstü büyümenin ardından, Türk ekonomisi, 2011’in ilk 3 çeyreğinde de yüzde 9,6 gibi ekonomi otoritelerinin bile ağzını açık bırakacak çarpıcı bir rakamla büyümüştür. Bu haliyle Türk ekonomisi, Çin ve Arjantin gibi en güçlü büyüyen ülkeleri bile geride bırakmış ve büyüme hızında liderliği elde etmiş durumdadır.” diye konuştu.
2011 yılında piyasalarda süren bu canlılığın arkasında en önemli rolü, oluşan güven ve istikrar ortamının sağladığına dikkat çeken Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin dünyayı derinden etkileyen ve izleri hala tam olarak silinemeyen finansal krizden 2010 yılında sıra dışı bir şekilde sıyrılmayı başardığını ve bunu 2011 yılında da devam ettirdiğini kaydetti. Bunun tesadüf olmadığına da vurgu yaptı. MÜSİAD Başkanı, Türkiye ekonomisinin geçmiş yıllara göre mukayesisini yaparken, şu değerlendirmelerde bulundu:
“2000’li yıllar öncesinde hâkim olan istikrarsızlık ortamında ekonomimiz nasıl sürekli tahribatlara maruz kaldıysa, şimdi de tam tersi bir şekilde en güçlü şoklarda dahi kendi içimizdeki güven ortamı sayesinde dimdik ayakta durabilmekteyiz. AB ülkeleri ayağa kalkmak bir yana, yeni bir düşüş riskiyle sallanırken, Türkiye ekonomisi hızlı ve kararlı bir şekilde büyümeye devam ederek Avrupa’nın gözbebeği haline gelmiştir. Büyüme trendinin yanı sıra, işsizlik oranlarına da farklı ülke kategorilerinde baktığımızda, Türkiye’nin ayrışmakta olduğunu görmekteyiz. Hem gelişmiş ülkelerle ve gelişmekte olan yıldızı parlayan BRIC ülkeleriyle kıyaslandığında, hem de bizim de içinde bulunduğumuz (MIST) ülkeleri kategorisinde, işsizliğin iyileşmesinde de Türkiye’nin başrolde olduğunu gururla görmekteyiz. Nitekim 2011’in mevcut rakamları itibariyle ABD ile aynı, AB ülkelerinden ise daha düşük bir işsizlik oranına ulaşmış bulunmaktayız. Türkiye, 2009’dan bu yana işsizlik oranında giderek ivme kazanan bir düşüş sergilemişken, Avrupa bunun tam tersi bir gidişat izlemiş, ABD ise ancak 2010’dan bu yana işsizliği azaltıcı küçük adımlar atabilmiştir. Ayrıca, ülkemizde mali disiplinin 2011 yılında arzu edilenden de daha iyi bir performansta gittiğini görmüş bulunmaktayız. Bu bağlamda, yüksek borçlu ülkelerin küçük ya da negatif büyüme oranları, düşük borç oranına sahip Türkiye’nin ise çarpıcı bir büyüme sergilediği 2011’de de açıkça görülmüştür.”

"İŞSİZLİK AZALMAYA DEVAM EDECEK"
MÜSİAD’ın 2012 yılı beklentileri ve tahminlerini de açıklayan Vardan, bu sene Türkiye'nin büyümesinin uluslararası ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük olmayacağını kaydetti. Yüzde 4 civarında büyeme beklediklerini aktardı. MÜSİAD Başkanı, büyümeye paralel işsizlik oranındaki düşüşün devam etmesini beklediklerini söyledi. Vardan, “Bu veriler ışığında, 2012 yılında işsizlik oranının yüzde 9-9,5 aralığında gerçekleşeceğine inanmaktayız.” dedi.
Son aylarda döviz kurunda yaşanan artışların ve dalgalanmaların etkisiyle ve özellikle gıda fiyatlarındaki dikkat çekici yükselişle enflasyonun yükselişe geçtiğine işaret eden Vardan, 2012 yılı sonunda enflasyonun yüzde 7 civarında olacağını öngördüklerini belirtti. MÜSİAD Başkanı, cari açık, dolar ve bütçe tahminlerini de şu şekilde açıkladı:
"2011 yılının son aylarında makul ve finanse edilebilir bir seviyeye inen cari açığın milli gelire oranını yeni yılda yüzde 8,5-9 aralığında beklemekteyiz. Ayrıca, sıkı bir mali disiplinin 2012 yılında da devam edeceğini ve bu çerçevede bütçe dengesinin GSYH’ya oranının yüzde 1-1,5 bandında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Diğer yanda dolar kurunda ise yıl boyunca 1,80-1,85 aralığında dalgalanmaların olacağını öngörmekteyiz."
2012 yılı için bazı önerilerini de paylaşan Vardan, toplantının son bölümünde MÜSİAD Üye Anketi’ne ilişkin bazı verilerini aktardı. Buna göre 2011’den memnun olan dernek üyeleri, 2012’den de umutlu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler