HABER

Müslinin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Zayıflamaya yardımcı olur mu?

Müsli, hem sağlık açısından yararlı hem de zengin lif kaynağı olmasından dolayı kahvaltıların aranan yiyeceğidir.

Müslinin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Zayıflamaya yardımcı olur mu?

Avrupa kültüründen bize de gelmiş olan müsli, birçok besin grubunu içinde bulundurması, hızlı hazırlanması ve ayrıca düşük kalorili olması sayesinde çok popüler bir besin türüdür. Karbonhidrat bakımından zengin olduğundan dolayı enerji ve tokluk verir. Güne enerjik başlamak isteyenlerin tercihidir.

Kurutulmuş ve taze olmak üzere iki farklı çeşitte müsli bulunur. Kurutulmuş müsli, marketlerden satın aldığımız müslidir. Bu tipteki müslileri süt, su, çikolata, kahve veya yoğurtla karıştırarak kolayca yiyebilirsiniz. Taze müsli ise yulafın tamamının bir gece boyunca suda veya meyve suyunda bekletilmesiyle hazırlanan müslidir.

Müslinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 309

Yağ (g): 3.8

Karbonhidrat (g): 71.4

Protein (g): 7.6

Müslinin Faydaları

Müsli, kemikler başta olmak üzere sinir ve sindirim sistemini güçlendirir. Kalp sağlığına birçok faydası vardır. İçinde bulunan antioksidanlar vücudunuzun mikrop, enfeksiyon ve diğer hastalıklara karşı mücadele etmesine yardımcı olur. Tam bir vitamin ve mineral deposudur.

Müsli içerisinde B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, K gibi vitaminleri bulundurur. Ayrıca mineral olarak magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum, sodyum, selenyum, demir, fosfor, krom, çinko, bakır, klor gibi vücudunuz için değerli mineralleri ve omega-3 yağ asitleri, folik asit, biyotin ve diyet lifleri içerir.

Screenshot_102

1. Performansınızı artırır

Müsli tüketmenizin en önemli avantajlarından biri enerji seviyenizi, konsantrasyonunuzu ve performansınızı artırmasıdır. Oldukça besleyici olan müsli, açlığınızı azaltır ve enerji seviyenizi yüksek tutar. Lif açısından zengin olması kendinizi gün boyunca enerjik ve daha canlı hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca daha fazla egzersiz yapmanıza destek olur. Eğer spora yeni başlayan veya sporla ilgilenen biriyseniz müsli sizin için kesinlikle iyi bir kahvaltı seçeneğidir.

2. Saçlarınızı güçlendirir

Aşırı toz, kirlilik ve stres saç sağlığınızı bozan etmenlerin başında gelir. Müslinin zengin protein içeriği, yapısındaki diğer değerli minerallerle birlikte saçlarınızın bozulan sağlığını onarırken saçlarınızın kalitesini artırmaya yardımcı olur. Böylece saç dökülmesini azaltır ve saçın büyümesini destekler. Bunun yanı sıra çeşitli saç derisi enfeksiyonlarına neden olabilecek bakterilere karşı savaşır.

3. Cildinizi besler

Sağlıklı ve besleyici yiyecekler, parlak ve sağlıklı görünen bir cilde sahip olmanıza imkan tanır. Yulaf bazlı müslide, teninizin pürüzsüz ve güzel görünmesini sağlayan silika adı verilen bir mineral bulunur. Ayrıca çeşitli cilt döküntüleri ve enfeksiyonlara karşı antibakteriyel özellik gösterir.

4. Kötü kolesterol seviyesini düşürür

Artık günümüzde kalp krizi riski hızla artıyor. Kalp sağlığını korumak sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemli. Her gün düzenli olarak tüketilen müsli ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Müsli içinde bulunan beta glukan, kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azaltmış olur.

5. Yaşa bağlı hastalıklarla savaşır

Müsli tüketerek yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan artrit ve romatizma gibi rahatsızlıklarla mücadele edebilirsiniz. Müsli içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri sinir sisteminizi yenilemeye yardımcı olur. Yaşınızın ilerlemesiyle birlikte kemik ve dişleriniz zayıflamaya başlar. Müslinin kalsiyum ve demir açısından zengin olması, bu rahatsızlıklarla karşılaşmanızı engeller.

6. Kanseri önler

Müsli tüketerek meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri ve yumurtalık kanseri gibi yaygın görülen birçok kanser türüne yakalanma olasılığınızı azaltmış olursunuz.

Müsli, bu önemli faydaları dışında ayrıca kan şekerini ve kanın kolesterol seviyesini düzenler. Kabızlığı önler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Tansiyonu düşürmeye ve stabilize etmeye yardımcı olur. Beden kitle endeksinde koruma sağlar. Müslinin içinde bulunan çözünebilir lifler şeker seviyesindeki ani dalgalanmaları önler. Bakteriyel enfeksiyonları hızla iyileştirir. Müsli tarçın ile karıştırıldığında soğuk algınlığı, öksürük gibi hafif rahatsızlıkları giderir. Yoğun iş sabahlarında enerji kazanmanıza yardımcı olacak inanılmaz lezzetli ve sağlıklı bir kahvaltı alternatifidir.

Müsli Zayıflatır mı?

Zayıflamak için bile olsa kahvaltı atlanılmaması gereken bir öğündür. Zengin lif kaynağı olan müsli, uzun süre tokluk hissi vermesinden dolayı zayıflatır ama aynı zamanda gün içerisinde müslinin haricinde tükettiğiniz yiyecekler de kilo kaybetmeniz bakımından önem arz eder. Bir küçük kase müsli, kadınların günlük lif ihtiyacının %12'sini erkeklerin %8'ini karşılar.

  • Bir küçük kase, 115 gram meyveli müsli 431 kaloridir.
  • Bir küçük kase, 115 gram sade müsli 295 kaloridir.
  • Bir küçük kase, 115 gram çikolatalı müsli 450 kaloridir.
  • Bir küçük kase, 115 gram light müsli 360 kaloridir.

Müsli yendikten sonra midede şişer ve mideyi doldurur. Bu yüzden eriyip mideyi terk etme süresi uzun zaman alırken midede fermantasyona uğraması sebebiyle propiyonat, asetat, bütirat gibi yağ asitlerine ayrıştırılır. Bu da uzun süre tokluk ve doygunluk hissi anlamına gelir ve aynı zamanda kalori yakmanızı sağlar. Müsli, günün her öğünü yenebilir fakat kontrollü tüketmekte fayda vardır. Fazla miktarda karbonhidrat içerdiğinden dolayı, müsli kilo aldırır mı sorusuna cevap olarak, fazla miktarda tüketildiğinde aldırır diyebiliriz. Peki müsli kaç kaşık yenmeli diye sorarsanız; 4 kaşık yani yaklaşık 40 gram müsliyi isteğinize göre meyve, kuru meyve vb. besinlerle birlikte tüketebilirsiniz.

Screenshot_103

Müsli Nasıl Tüketilir?

Çeşitli kurutulmuş meyveler, arpa, buğday, yulaf, çavdar, mısır gibi tahıllar eklenerek veya fındık, ceviz, badem, kuru üzüm gibi kuru yemişler eklenerek hazırlanmış müsli mükellef bir kahvaltı yapmak isteyenler için ideal bir besindir ve zengin mineral, vitamin deposudur. Özellikle süt ve yoğurt gibi kalsiyum ve protein içeren gıdalarla karıştırılarak yenmesi, hem lezzetini hem de faydalarını artırır. Muz, elma, çilek, böğürtlen gibi taze meyvelerle karıştırılarak hem vitamin açısından hem de lezzet açısından zenginleştirilebilir. Yulaf ezmesi gibi sütle pişirilerek sıcak olarak da yenebilir. Krep, kurabiye ve kekler de yapılabilir.

Müslinin Zararları

Adı geçtiği zaman akla gelen ilk şey genellikle müsli ishal yapar mı sorusu olur. Lifli besinler yemenin yan etkisi ishaldir. Dışkının kıvamı sindirilen yiyeceğin bağırsaklarda geçen süresiyle orantılıdır. Sindirilen yiyecek bağırsakta uzun süre kaldığında kabızlığa neden olur. Lifli besinlerin bağırsaklardan hızlı geçmesinden dolayı ishal yaptığı görülür. Müsli de yapısında fazla miktarda lif bulundurduğundan tüketen kişiyi ishal yapabilir. Ayrıca bazı müsli çeşitlerine işlenmiş şeker ilaveleri, aromalar, koruyucu maddeler ve şuruplar eklenir. Bu da sağlık için zararlı olabilir. Bu yüzden doğal olanları satın almak gerekir.

En Çok Aranan Haberler