Musluk kelimesinin kökeninin Arapça "maslak" kelimesi olduğu düşünülmektedir ancak bu etimolojik bağlam kesin değildir. Türkçe kelimeler /m/ sesiyle başlamadığı için bu kelimenin Türkçe olmadığı aşikârdır. "Maslak" kelimesi Arapçada "içerisinden devamlı su akan boru" anlamına gelir ve bu bağlamda "musluk" kelimesiyle bağdaştırılır.
Akıcı bir maddeyi akıtmak veya durdurmak amacıyla bir boru veya depoya takılan alet "musluk" olarak adlandırılır. Türk Dil Kurumuna göre musluk kelimesinin iki anlamı vardır. Türk Dil Kurumunda musluk kelimesinin anlamları:
Musluk kelimesi cümlelerde iki anlamda da kullanılabilir. Musluk kelimesinin kullanımının birkaç örneği şunlardır:
Türkçede birçok duygu, düşünce ve durum birden fazla kelimeyle ifade edilebilir. Bilhassa yabancı kökenli sözcüklerin daha iyi anlaşılıp kullanılabilmesi için başka kelimeler sıklıkla kullanılır. Anlamları aynı ya da birbirine yakın olan kelimeler farklı yazılış ve okunuşa sahip olabilir. Bu durum eş anlamlılık olarak ifade edilir. Bir kelimenin yerine eş anlamlısının kullanılması oldukça yaygındır. Musluk kelimesi hem eski zamanlarda hem de günlük hayatımızda sık sık duyduğumuz bir kelimedir.
Musluğun eş anlamlısı cümle bağlamına uyduğu takdirde hem sözlü hem yazılı olarak musluk yerine kullanılabilir. Musluk eş anlamlısı kelimeler:
"Burma" kelimesi daha çok halk ağzında kullanılırken "lavabo" kelimesi dilimizde daha sık kullanılan bir kelimedir.
Musluk kelimesinin eş anlamı olan kelimelerle örnek cümleler kurmak gerekirse: