YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muş’ta çiftçilere anız uyarısı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, Muş Ovası’nda başlayan hasat dönemi nedeni ile...

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, Muş Ovası’nda başlayan hasat dönemi nedeni ile çiftçilere anız yakılmaması için çağrıda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Yıldız, çiftçilere gerekli uyarıları yaptıklarını söyleyerek, hasat mevsimi içerisinde şuana kadar ciddi bir anız yakma olayının yaşanmadığını söyledi. Yıldız, anız yakmanın sakıncalı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Yangınlar toprağın doku mikroorganizmaları, nemlilik derecesini önemli ölçüde düşürerek kolayca agregatların çözülmesine su ve rüzgar erozyonuna daha dirençsiz hale gelmesine neden olmaktadır. Toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı koruyan bitki kök ve saplarının yakılması erozyon şiddetini daha da artırmaktadır. Çünkü toprağın aşınmasına karşı kalkan vazifesi gören anız yakılarak yok edilmektedir. Ayrıca yüzde 76 gibi büyük bir bölümünde inorganik madde içeriğinin yüzde 2 gibi düşük değer gösterdiği ülkemiz toprakları için hiçbir şekilde değerlendirilmese bile 6 milyon tonluk organik madde kül edilmekte rüzgarla savrulup gitmektedir."
Buğdayın hasadından sonra yakılmadan gölge tavında sürüm yapılmış parselde, yıllık ortalama toprak kaybının 116 kilogram olduğunu belirten İl Müdürü Yıldız, hasattan sonra anızı yakılmış, hemen sürülmüş parselde yıllık ortalama 273 kilogram toprak kaybı olduğunu hatırlattı. Anız yangınları sonrasında beşeri faaliyetlerle ilgili zararların da çok çeşitli şekilde ortaya çıktığını söyleyen Yıldız, GAnız yangınlarının tarım alanları, ulaşım sistemleri, haberleşme ve elektrik ağları, otlatma alanlarının yok olması, kümes hayvancılığı beslenmesinde otlak kaybı, dane ve yem kayıpları gibi zararı vardır.” diye konuştu.

‘EKOLOJİK DENGE BOZULUYOR’
Anız yangınlarının ürünün biçilmesi sırasında yere dökülen ürün danelerini de yaktığını belirten il Müdürü şunları kaydetti: "Dolayısıyla bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden kötü görüntüleri sergilemeleri ile de turizmin olumsuz etkilenmesine yol açmakta ve telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel materyaller toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ile rüzgâr erozyonuna mani olmaktadır. Tarım topraklarını belirli ölçülerde erozyona karşı koruyan anızların yakılması sonucu, topraklarımız rüzgâr ve su erozyonu etkilerine korunmasız bir hale gelmektedir. Yol kenarları ve boş alanlardaki otların ve anızların yakılması ülkemizin temel sistemlerinin dengesinin bozulmasına, bitki ve hayvan türlerinin nesillerinin tehlikeye düşürülmesine, doğal zenginliklerin tahribine neden olmaktadır. Bu konuda tüm çiftçilerimizin sağduyulu davranarak gerekli hassasiyeti gösterecekleri inancıyla, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler