MUŞ (İHA) - Muş'ta, tütüne getirilen kotaya tepkiler sürüyor. Bölgede tütünden başka bir alternatiflerinin bulunmadığını ve getirilen kotadan binlerce ailenin etkilendiğini belirten çiftçiler, çaresiz kaldıklarını söylediler.
Yeni düzenleme ile bu yıl 200 kilogramdan fazla tütün teslim edemeyen çiftçilerin sıkıntısı devam ediyor. Tütüne getirilen kota ile binlerce çiftçinin işsizliğe ve sefalete mahkum edildiğini savunan çiftçiler, "Yıllardır tütün ekerek geçimimizi sağlamaya çalışıyorduk. Ancak tütüne getirilen kotadan yaklaşık binlerce çiftçi zarar görmüştür. Kişi başına verilen 200 kiloluk kota ve kilo başına verilen 1 milyonla geçimimizi nasıl sağlayacağız" diye sordular.
Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, getirilen kota sebebiyle çiftçilerin yıllardan beri geçim kaynağı olan tütünün ellerinden alındığını belirterek şöyle konuştu:
"Muş ve ilçeleri ile bağlı köylerinde 8 bin 753 ekici bulunmaktadır. Bu yıl içerisinde 49 yerleşim biriminde ve 17 bin 500 dönümlük alanda tütün ekimi yapılacaktır. Bu yıl herkese 200 kilogramın yüzde 10 eksiği veya fazlası olarak kota bırakılmış. Bu miktarla çiftçi nasıl geçinecek. Çiftçi gerçekten açlığa mahkum ediliyor. Geçen yıl başfiyat 2 milyon 550 bin lira verilmişti. Buna bu yıl enflasyon farkı da eklenecek ve yeni fiyat belirlenecek. Bir çiftçi teslim ettiği tütünden yaklaşık 750-800 milyona yakın bir para alacak. Bu para ile geçim olur mu?"
400 hane ve 2 bin 500 nüfuslu Kızılağaç Beldesi'nde tek geçim kaynağı olan tütüne getirilen kota nedeniyle işsizliğin had safhaya ulaştığını belirten tütün ekicisi Seyithan Yılmaz da, "Bölgemizdeki araziler tütüne oldukça elverişli. Ancak tütüne getirilen daralma çiftçileri büyük sıkıntıya soktu. Yıllardan beri tütün yetiştiriyoruz. Bu ürünün alternatifi yok. Eğer tütüne getirilen kota kalkmazsa hepimiz iflas bayrağını çekmek zorunda kalacağız" diye konuştu.