YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mustafa Turan Küre'de konferans verdi

Küre Müftülüğü tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Tarihçi-Yazar Mustafa Turan katıldı

Mustafa Turan Küre'de konferans verdi

MUSTAFA TURAN KÜRE’DE KONFERANS VERDİ

Küre Müftülüğü tarafından , 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü, Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Tarihci-Yazar Mustafa Turan katıldı.

Küre Halk Eğitim Merkezi (HEM) Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferans; Saygı duruşu,İstiklal Marşı’nın okunması,Kuran-ı Kerim okunması ile başladı. Küre İlçe Müftüsü Ali Çebi günün anlam ve önemine istinaden yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi :

‘’ Hatırlanacağı üzere , Diyanet İşleri Bakanlığı gerek tarihi içerikli konularda,gerekse ailevi içerikli konularda, yine gençliğimize yönelik konularda titizlikle davranmakta bir takım konferanslar ve paneller düzenlenmektedir. Biz de bu münasebetle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale Şehitlerini Anma Günü,İstiklal Marşı’nın Kabul Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü münasebetiyle konferans düzenlemiş bulunuyoruz ‘’ dedi.

‘’Çanakkale,Akif,İstiklal Marşı, her ne kadar bunlar birbirlerini takip eden süreç iselerse de Çanakkale’yi diğerlerinden ayırmak istiyorum ‘’ diyerek sözlerine devam eden Çebi , Akif hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

‘’ Akif’i biz bir İstiklal Marşı şairi olarak yada İstiklal mücadelesin de büyük özveri ile çalışmış şahsiyet olarak görmekteyiz. Halbu ki Akif; bir sporcudur,bir öğretmendir,Akif bir baytardır,filazof dur. Ama bunları gölgede bırakan, Akif’in en önemli yönü İstiklal harbinde öne çıkmış söylemleriyle,eylemleriyle örtüşerek,davranışlarını halka yansıtarak halkı uyandırmasından dolayı biz Akif’i gençler olarak,çocuklar olarak, belki okulda okuyan öğrenciler olarak sadece İstiklal Marşı’ndan tanıyoruz ‘’ diye konuştu.

Çebi; ‘’ Akif gibi bir evladımız olsun,Akifler geride kalmasın bugününde geleceğinde Akiflerin oluşabilmesi için Emine Şerife Hanım gibi annelerin, Tahir Efendi gibi babaların olması gerekiyor ‘’ vurgusunu yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti :

‘’ Okumuş olduğumuz İstiklal Marşı marştan öte aslında bir yenilenme, aksiyon,bir heyecan,şanlı tarihimizi hatırlamadır, kahramanlık destanımızdır, bu milletin heybetli kimliğidir, bu milletin tarihte olduğu gibi bu günde dik duruş simgesidir, maneviyat sembolümüzdür. Bu milletin kararlılıkla,yurtseverlik anlayışıyla bütünleşen ,özgürlük aşkı ve çağdaşlılıktır. ‘’

‘’İstiklal Marşı denilince biz bunları anlamak zorundayız ‘’ diyerek sözlerine devam eden Çebi; ‘’ Sadece üç ,beş kıtayı burada zikretmekle yada okumakla İstiklal Marşı’nı geliştiremeyiz ‘’ vurgusunu yaptı.

Tarihin akışını değiştiren son yüzyılın en önemli savaşlarından bir tanesinin Çanakkale Savaşı olduğunu ifade eden Çebi; ‘’ Çanakkale bir dönüş noktasıdır. Çanakkale ne bir destandır, ne bir efsanedir, Çanakkale bir gerçektir. Gerçeğin ta kendisidir. Çanakkale isimsiz kahramanların yattığı bir topraktır. Bucak bucak, memleket memleket, köy köy, öleceğini bildiği halde ; Anasından ,babasından,arkadaşından,eşinden ayrılarak koştuğu toprağın adıdır ‘’ diye konuştu.

‘’ Bu gün ile o günün genelini kıyasladığımız zaman bu anlayışın örtüşmediğini görmekteyiz’’ diyerek sözlerine devam eden Çebi; açıklamalarını şöyle tamamladı :

‘’ Gençlerimize Çanakkale’yi unutturmamak için ; ecdadın bu vatan için neler yaptığını onlara öğretebilmek içi n gerek bu konferans ve konferansa benzer programların artırılması gerekmektedir’’ dedi.

Küre Müftüsü Ali Çebi sonrasında konferansına başlayan Tarihçi-Yazar Mustafa Turan ise şu görüşlere yer verdi :

‘’ Kastamonu ile Akif özleşmiş adeta aynı Çanakkale gibi. En çok şehit veren illerimizden üçüncüsü Kastamonu’dur. O bakımdan Kastamonu evliyalar yatağıdır, kahramanlar otağıdır. Kastamonulu olmaktan bahtiyarlık duyduğumu bir defa daha ifade etmek istiyorum ‘’ dedi.

Kısa konuşmanın zor, uzun konuşmanın çok kolay olduğunu dile getiren Turan; ‘’ Yaşım dan daha fazla Çanakkale’ye gitmişimdir’’ diyerek şunları söyledi :

‘’ Ben Çanakkale de gençlerimizi gördüm, adeta Kapadokya’ yı gezer gibi geziyorlardı. Eğer bir türk genci bunu yapıyorsa gaflet, delalet ve cehaletten yapıyorlar. Maalesef başta biz tarihçiler olmak üzere Çanakkale’nin ne olduğunu ,manasını,yüksek ruhunu, ne öğretebilmişiz yada nesillerimize öğretebilmişiz. Çanakkale’nin ne olduğunu önce Türk milletinin öğrenmesi, ardından nesillerine çocuklar öğretmesi bir şeref borcudur diyorum.’’

‘’Eğer ben bunları anlatamazsam bir tarihçi olarak bu bana bile vebal’’ konuşmasına devam eden Turan; Konferansına Çanakkale bölgesinde ki araştırmaları hakkında bilgi vererek devam etti.

Bu bölge de ki köylüler ile konuştuğunu ifade eden Turan yöre halkının söylediklerini anlatırken :

‘’ 1930’lu yıllarda Bulgaristan ve Romanya’dan getirilerek buralara yerleştirildik. 1930 yılların ortalarında yağmur yağdığı zaman topraktan kan çıkardı. Biz tam 40 yıl boyunca Çanakkale savaşlarında arta kalan mermi,bomba,şarapnel parçalarını satarak geçindik’’ dediklerini hatırlatarak; ‘’Buradan artık ne çetin savaşlar yaşandığını anlayabiliriz ‘’ dedi.

‘’Abdurrahman Paşa Lise’si var Kastamonu’da 1915 yılında mezun vermedi bu lisemiz ‘’ anımsatmasını yapan Turan; ‘’ Biz Çanakkale’de beyin gücümüzü kaybettik’’ vurgusunu yaptığı konferansa; Küre Kaymakamı Şahin Kazancı , Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı,İlçe emniyet Amiri Mehmet Yavuz, İlçe Jandarma Komutanı Şeref Ay, yanı sıra ilçe de bulunan daire amirleri, siyasi parti temsilcileri,ilçe belediye başkan adayları ve davetliler katıldı.

Haber : Erdal KARAHALİLOĞLU

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler