HABER

Musul operasyonunda son durum: Yeni aşamaya geçiliyor

Son günlerde iyice yavaşlayan Musul operasyonunda son durum değişiyor. Musul için yeni aşama hazırlığı yapılıyor. Bölgedeki yetkililer yeni aşamaya birkaç gün içinde geçileceği kaydedildi.

Musul operasyonunda son durum: Yeni aşamaya geçiliyor

Irak’ta, 70’inci gününü tamamlayan ve son günlerde iyice yavaşlayan Musul’u kurtarma operasyonunda yer alan ABD’li bir komutan, birkaç gün içinde hayata geçirilecek yeni aşamada ABD’li askerlerin Iraklı askerlerle birlikte, cephe hatlarında daha yakın noktalarda olacağını söyledi.

OPERASYON İSTENEN HIZDA İLERLEMİYOR

17 Ekim’de başlatılan, 100 bin asker, milis ve peşmerge unsurunun görev aldığı Musul’u IŞİD'den kurtarma operasyonu, ABD’nin 2003’teki Irak işgâlinden bu yana ülkede yürütülen en büyük askeri operasyon. Ancak operasyonun istenilen hızda ilerlememesi, planda değişiklikler yapılmasına yol açtı.

"MUSUL'UN DOĞU KISMINDA ADAM VE SİLAH TAKVİYESİ YAPIYORUZ"

Musul operasyonunda Irak askerlerine danışmanlık yapan ABD’li Yarbay Stuart James Reuters’e verdiği demeçte yeni aşamayı yukarıdaki sözlerle özetledi ve ekledi:

"Yani şu an, Musul’un doğu kısmında adam ve silah takviyesi yapıyoruz. Birkaç gün içinde bu aşama başlayabilir."

Plan, ABD’li askerleri çatışma hatlarına daha yakın noktalara taşıyacak. Ancak ABD’li komutana göre bu, büyük bir risk taşımıyor. James, Washington askerleri için tehlikenin yine de "orta" derecede olacağını ifade ediyor.

OPERASYONUN GİDİŞATI IŞİD'İN GÖSTERECEĞİ DİRENİŞLE ALAKALI OLACAK

Musul’un doğu kırsalında birkaç yüz ABD’li askerin bulunduğu askeri üste konuşan James, operasyonun gidişatının IŞİD’in göstereceği direnişle alâkalı olacağını söyledi:

"Eğer birinci günde iyi bir ilerleme sağlarsak ve bir momentum yaratabilirsek, o zaman operasyon çok hızlı gidebilir. Eğer IŞİD ilk günde sert bir mukavemet gösterirse ve bir çıkmaz yola girersek, o zaman geri çekilmek zorunda kalabiliriz; çünkü bu demek olur ki, yanlış noktadan sızmaya çalıştık. Bu operasyonun ömrünü uzatabilir."

"DAHA SIKI ENTEGRASYON"

James’e göre, ABD’li askerlerin Iraklı askerlerle hiç olmadığı kadar entegre halinde olması, gözetleme ve hava desteği operasyonlarını güçlendirecek ve güçlerin ilerlemesini sağlayacak:

"Bu durumu anlamımıza yardımcı olacak. Çünkü sahadaki adam, ne olduğunu en iyi bilen kişi. Askerlerin sahada olup birbirine ‘Şurayı görüyor musunuz? Orası belirleyici bir alan. Oraya asker konuşlandırmaya ne dersin?’ demesi çok daha iyi olacak."

Bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Musul kenti, Dicle nehrinin doğu ve batı yakası olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

Irak ordusu kentin doğu kırsalını IŞİD’in elinden aldıktan sonra kent merkezine doğudan girmişti. IŞİD'le çatışmalarda büyük kayıplar veren ordu, kentin doğu kısmının yaklaşık yüzde ellisini ele geçirmişti. Musul’un batı kısmına yönelik herhangi bir kara harekâtı yapılmamıştı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, yıl sonu olmadan Musul’u tamamen kurtarmaya hedeflediklerini söylemişti. Ancak operasyonunun gidişatına bakılırsa bu hedefin tutturulması neredeyse imkânsız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler