HABER

Musul'da IŞİD'in kaçış için kazdığı tünelden 2 bin yıllık tarih çıktı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Irak'ın Musul kentinin batısında, IŞİD militanlarının kaçmak için kazdığı tünellerde Asur dönemine ait 2 bin yıllık taş kabartmalar bulundu.

Tünellerde incelemelerde bulunan arkeologlar, saray kalıntılarının M.Ö. 7.-6. yüzyıllarda inşa edilmiş olduğunu, bu buluş sayesinde eski uygarlığın yaşamı hakkında daha geniş bir bilgi edinmeyi umduklarını bildirdi.

Musul'un doğu kesiminde IŞİD (DEAŞ) militanlarınca kazılmış tünellerde ise Asurlulara ait kanatlı boğa heykellerine rastlandı. Heykellerin M.Ö. 7. Yüzyıl'dan kalma olduğu ifade ediliyor.

Militanların tünelleri kazarken eserlere rastlamış, ancak gerçek değerlerini doğru bir şekilde ölçemedikleri için eserleri bırakmış olabilecekleri tahmin ediliyor.

IRAK'IN KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRASINI HARAP ETTİLER

Irak'ın kültürel mirası, IŞİD tarafından özellikle 2015 yılında kapsamlı bir şekilde yok edilmeye çalışılmıştı. Örgüt, dozerler kullanarak Asurluların ikinci başkenti kabul edilen Nimrud antik kenti tümüyle yok etmişti.

Militanların tahrip ettiği tarihi eserler arasında Asur Kralı II. Aşurnasirpal'a ait saray ve Pers İmparatorluğu döneminden günümüze dek en iyi korunan eser olduğu kabul edilen Hatra antik kenti de yer alıyor. IŞİD'in Musul'daki ünlü müzeyi yok etmesi de büyük tepkilere yol açmıştı.

SURİYE'NİN KAYIP ESERLERİ

Suriye'nin antik kenti Palmira'yı iki kez işgal eden IŞİD militanları, kentin içinde bulunan ve UNESCO'nun koruması altındaki tarihi ve kültürel eserlerin büyük bir kısmını tahrip etti.

Palmira, Mayıs 2015'te IŞİD'in eline geçirmiş, Rusya'nın havadan destek verdiği Suriye ordusu ise kenti Mart 2016'da geri almıştı. IŞİD, Aralık 2016'da antik kente yeniden girmişti. Martın başında 'Çölün İncisi' olarak anılan antik Palmira kenti, IŞİD mensuplarının işgalinden kurtarılarak yeniden Suriye ordusunun kontrolüne geçmişti.

En Çok Aranan Haberler