Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, imarla ilgili sorunların çözümü için çare aradıklarını söyledi.
Seçildiği 2004 yılından bu yana imar sorunuyla karşı karşıya kalan ve dedikoduların önüne geçemeyen Belediye Başkanı Necmettin Dede, çözümü toplantı düzenlemekte buldu. Dedikoduların önüne geçilmesi için Belediye Meclisi toplantı salonunda düzenlenen İlave ve Revizyon İmar Planı Bilgilendirme Toplantısı’na Vali Ali Çınar, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Baro Başkanı Av. Zahit Söylemez, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ekrem Atalan, belediye meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ile inşaat sektörü çalışanları katıldı.
Vali Ali Çınar’ın başkanlık ettiği toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Necmettin Dede, belediyenin vatandaşa hizmet etmek için kurulduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin daha önce halkın efendisi olduğunu savunan Başkan Dede, bugün yerel yönetimlerin halkın emrinde olan duruma geldiğini kaydetti. Bugünkü toplantıda daha önce çözüme, tartışmaya açılmayan konuları tartışacaklarını ifade eden Dede; “İktidara geldiğimiz zaman, belediyemizin imar planı yoktu. Bir nevi nüfus kağıdı olmayan bir belediye konumundaydık. Önce ne olursa olsun, buranın nüfus kağıdını çıkarıp, imarın doğru yapılması gerekiyordu. Ne kadar kötü olursa olsun, çıkacak yeni bir imar, imar planı olmamasından çok daha iyi olur düşüncesi mevcuttu. Buradaki imarın ne olduğunu, bizden önce neler yapıldığını birçoğumuz net bir şekilde bilmekteyiz” dedi.
“AKSAKLIKLAR BİR KİŞİYE YA DA KURUMA MAL EDİLMEMELİ”
Yaşanan aksaklıkların bir tek kişiye ya da kuruma mal edilmemesi gerektiğini, sıkıntıların sebeplerinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Dede, yaşanan tüm aksaklıkların, tüm günahı ve vebalinin kendisine yüklendiğini belirtti. İmar İşleri Müdürlüğü’nde çalışan 4 personelin tehdit edildiğini iddia eden Başkan Dede sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu arkadaşlar, tehditler yüzünden görevlerini bıraktılarsa bu durumun herkes tarafından sorgulanması gerekmez mi? Sayın Başbakanımız, iktidar mensubu olmam dolayısıyla İller Bankası’ndan bu projenin hibe olarak çizilmesini sağladı. Bunun mali değeri 1 milyon TL’ye yakındı. Biz o zaman belediyemize 1 milyon TL’lik bir çizim yapılacağı için çok sevinmiştik. İller Bankası geç de olsa 4 yıl önce bu projeyi ihaleye çıkarttı.”
“4 PERSONELİM TEHDİT EDİLDİ”
Çare aradıklarını dile getiren Dede “İmar kanunu günceldir, her ay değişiyor. Her buradan takip edecek, o kapasitede elemanların olması gerekiyor. İmar çıkıncaya kadar iş yürümez. Mevzuat dahilindekiler yapılır, ama bir üstteki konularda da çivi çaktırılmaz. Biz burada bu planı geçici olarak kabul ettik. Öyle olunca, ‘para almış, değiştirmiş veya hatırla yaptırmış’ bizi ilgilendirmez. Ben hukuksuzluğa ve keyfi idareye karşı durdum, eğer başkalarının bu konu hakkında bildikleri varsa bana da bir dilekçe ile durumu bildirebilirlerdi. Meclis olarak bu revizeyi takip ediyoruz. Şu anda son aşamalarına doğru geliniyor. Şu anda hakikaten Muş bir kadersizlik yaşıyor, bundan çok büyük üzüntü duyuyorum, hakaretlere maruz kaldık, sanki biz vatandaşa zulüm ediyormuşuz gibi bir algı oluşturuldu. 30 müteahhitten 26’sının yapmış olduğu kooperatifler mühürlü. Uygunsuz inşaat yapanları birer gazı ile indirecek halimiz yok ya. Mühürlenmiş ama adamlar hala çalışmaya devam ediyorlar. Ceza kesmişiz, fakat daireler çoktan satılmış durumda. Ben bu işlerin teknik boyutunu bilmiyorum, ama benim personelim size yanlış bir davranışta bulunmuşsa ve siz bunu bana taşımıyor, sonrasında da beni suçluyorsanız, ben ne yapabilirim? Öyleyse savcılığa taşıyın olayı. Zabıtayı dinleyen yok, ama her şeyde belediyeyi suçluyorlar. Suçlamak yerine ortaya çözüm önerileri getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
“KANUNLARA UYMAMAYA MEYLEDİYORUZ”
Vali Ali Çınar ise, Muş’un imar planı sorununun bugünden kalma bir problem olmadığını ifade etti. Muş’un en büyük sorunlarından bir tanesinin, Muş’ta yaşayanların kurallara uymaması olduğunu dile getiren Vali Çınar, şöyle konuştu:
“Ben iki yıldır burada görev yapıyorum. Vatandaşlarda ve memurlarda kanunlara uymama gibi bir meyil var. Tabi ki istisnalar kaideyi bozmaz. ‘Bu güne kadar biz atamızdan, dedemizden böyle mi gördük ki bundan sonra böyle olsun’ deniyor. İşte bu anlayış Muş’u böylesine sıkıntılı bir sürece soktu. Birçok şehir 21’inci yüzyıla girerken gelişimini hızlandırırken, maalesef bizim gelişimimizi yavaşlatan bir tablo ile karşı karşıyayız. Belki geçmişte sorunumuzu çözmüş olabiliriz, ama biz aslında geçmişten bugüne çözümsüzlüğü taşımışız. Biz hep eleştiren değil, çözümün bir parçası olmak durumundayız. Bu il için hep birlikte ortak hareket etmeye ihtiyacımız var. Bu toplantının sebebi, ne durumda olduğumuzu görmek içindir. Muş’un imar problemi bugünün değil, geçmişten günümüze taşınmış derin bir problem. Muş’un gelişimin önündeki engellerden bir tanesi de maalesef imar planıdır. Muş’ta mücavir alanın genişletilmesi gerekir. Yakındaki köyler mücavir alana dâhil edilmelidir. Bu yönde karar alan belediye meclisi bu şehir için en doğru kararlardan birini almıştır. Bu şehrin gelişmesi için çok önemli bir karardır bu.”
Yapılan konuşmaların ardından Şehir Plancısı Adem Yerlikaya tarafından imar konusuyla ilgili bir sunum yapıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz