YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muş'un Korkut Ilçesindeki Heyelanlar Korkutuyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde yer alan Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim, Merkezi “Heyelan Envanter”...

Muş'un Korkut Ilçesindeki Heyelanlar Korkutuyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde yer alan Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim, Merkezi “Heyelan Envanter” çalışması kapsamında Korkut ilçesi kırsalında Yrd. Doç. Dr İskender Dölek koordinasyonun da bir arazi çalışması gerçekleştirdi. Çalışmaya Korkut Kaymakamı Adnan Daldal’da katılarak incelemelerde bulundu.

Yürütülen çalışma ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr İskender Dölek, arazi çalışmasının oldukça verimli geçtiğini belirterek, arazi gözlemleri sırasında heyecan verici sonuçlara da ulaştıklarını belirtti. Taşlıca köyündeki dev heyelanın oldukça ilginç olduğunu, tek başına ayrı bir çalışma konusu olabileceğini anlatan İskender Dölek, bu kadar büyük bir heyelanın oluşmasının oldukça karmaşık olaylara bağlı olduğunu düşündüğünü ve yörede aktif fayların da heyelanın gelişmesinde tetikleyici unsurlardan biri olabileceğini ifade etti.

“KORKUT İÇİN HEYELANLAR CİDDİ BİR TEHLİKE POTANSİYELİ TAŞIYOR”

Korkut’ta heyelan envanter çalışması yapan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Kosor bölgesinde yaptığı incelemelerle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Dölek, Korkut ve kırsalı için heyelanların ciddi bir tehlike potansiyeli taşıdığını ifade ederek şunları söyledi: “Korkut ilçesi ve kırsalı için heyelanlar ciddi bir tehlike potansiyeli taşıyan doğal olaylardır. Dağınık bir yerleşmenin hâkim olması, kış mevsiminde yoğun bir kar yağışının görülmesi ve kar erimelerinin killi toprakları nem ve suya doyurması, sahanın tektonik olarak aktif bir alan oluşu heyelanların tehlike potansiyelini artıran başlıca unsurlardır. Ayrıca heyelanların muhtemel bir depremde aktivite kazanmaları ihtimali de düşünüldüğünde bu tarz çalışmalarım önemi bir kat daha artmaktadır. Heyelanlar Korkut ilçesi kırsalı için özellikle ulaşım açısından da ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Birçok köy yolu heyelanlı sahalardan geçmekte ve yörede yaşayan insanlar için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Heyelanlardan zarar gören yolların her yıl onarımı ve bakımı da olayın ekonomik açıdan farklı bir boyutunu oluşturmaktadır.”

Heyelan tehdidi altında olan yollar için yapılması gereken en radikal çözümün; yol güzergahlarının heyelanlı bölgeden uzaklaştırmak olduğunu belirten Dölek, oluşturulan Heyelan envanter haritalarını talep olması halinde bütün kurumlarla paylaşabileceklerini, bu konuda ellerinden gelen her türlü teknik desteği de sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Dölek, Korkut Kaymakamı Adnan Daldal’ın bizzat arazide kendileriyle bu çalışmalara katılmasının oldukça sevindirici ve teşvik edici bir yaklaşım olduğunu da belirtti.

“DOĞAL AFETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK ÇOK ZOR”

Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek’in yaptığı arazi çalışmasına eşlik ederek bölgedeki yatırımların heyelanlar sonucu zarar gördüğünü belirten Kaymakam Adnan Daldal, teknik personellerin titiz çalışmaları ile tedbirler almaya çalıştıklarını kaydetti. Kaynakları her zaman amacına uygun bir şekilde yatırıma dönüştürerek ilçe halkına hizmet verdiklerini açıklayan Kaymakam Daldal, Yrd. Doç. Dr. Dölek’in yaptığı çalışmalardan bilgiler aldıklarını ve teknik personeller eşliğinde doğal zararları en asgari seviyelere çekmeye gayret edeceklerini kaydetti. Öte yandan yapılan heyelan envanter çalışmasına Korkut İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Ataman ve İlçe Özel İdare teknik personelleri de eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler