Mutfağınızda kullandığınız masum görünümlü malzemeler sağlığınıza zarar veriyor. Kendinizi ve ailenizi sağlığınızdan etmek istemiyorsanız, birazdan Mynet Kadın sayfalarında okuyacağınız 6 mutfak malzemesini derhal mutfağınızdan atın!
İşte mutfağınızdaki gizli tehlikeler...
Teflon tencere ve tavalar
Yanmaz ve yapışmaz pişiriciler; kanser, doğum kusurları, bağışıklık sistemini çökertme, kalp krizi ve felç riskini artırmaya yol açan kimyasal toksik karışımlar içeriyor. Bu kimyasallar suçlular; halı, kıyafet, ütü masası, ocak, tencere ve tavalardaki su ve leke geçirmez kaplamalarda kullanılan florin birleşikleri.
Alüminyum tencere ve tavalar
Alüminyumun Alzheimer hastalığı ile bağlantısı tespit edildi. Bu malzemeden yapılan pişirme kapları hafif ve ucuz olduklarından tercih ediliyor. Oysa alüminyum kabın içine tuzlu ya da asidik yiyecekler konulduğunda metal yüzeyde çukurluklar oluşur ve yiyeceklere alüminyum bulaşır. Hem teflon hem de alüminyum yerine toprak, paslanmaz çelik, seramik, cam, porselen ve dökme demir pişiriciler kullanmayı tercih edin.
Plastik malzemeler
Mutfağınızda plastik ne varsa atın, gitsin! Bu gereçler, ısı aldıklarında erir. Sıcak bir tava, plastik bir kaşık ya da spatula için uygun bir kullanım alanı değildir. Isıyla temas ettiğinde kanserojen madde açığa çıkaran plastik yerine paslanmaz çelikten spatula, kepçe gibi gereçler ile cam ya da metal kapları tercih etmek gerekir.
Plastik saklama kapları
Pek çok plastik kap, belli bir zamandan sonra kırılır ve ısındığında, ovulduğunda ya da deterjana maruz kaldığında bozulur. Polikarbonat plastikte bulunan temel içerik maddesi Bisfenol A, çoğunlukla biberonlarda ve geri dönüşümlü süt şişelerinde kullanılıyor. Laboratuvar deneylerinde Bisfenol maddesinin farelerde doğal hormon seviyesini bozduğu, genetik hasara ve düşük gebeliklere yol açtığı ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla sağlıklı mutfaklar için marketten plastik içinde satın aldığınız gıda ürünlerini derhal plastikten kurtarmalısınız.
Çiğ et
Pişmemiş et ürünleri tüketenler tenya, parazitlerden bulaşan zehirli hastalık ya da trişinoz (trişinlerin neden olduğu hastalık) kapabilirler. Dolayısıyla çiğ eti kestiğiniz zemin üzerine pişmiş eti koymamaya, çiğ eti tuttuğunuz maşa ya da çatalla pişmiş eti tutmamaya dikkat edin. Etleri ve etlerde kullandığınız gereçleri yıkadıktan sonra etleri koyacağınız tezgaha spreyle önce sirke, sonra da peroksit fışkırtın; durulamanıza gerek yok.
Metal kaplar
Domates, turşu, limon, karbonhidratlı içecekler, çay gibi asidik gıdalar, metal ile etkileşime geçtiğinde zehirli hale gelir. Galvanizli metal kaplardan zehirli miktarda çinko gıda içine sızabilir. Dolayısıyla metal kaplar yerine cam kapları kullanmak daha sağlıklıdır.