YEMEK

Mutluluğun Sırrı Bağırsaklarda!

İkinci beyin denilen bağırsağı probiyotiklerle besleyin.

Mutluluğun Sırrı Bağırsaklarda!

Hiç aşık olduğunuz birini göreceğiniz zaman veya bir sınava girerken heyecandan midenizin kasıldığı hatta bozulduğu olur mu?

Bunun sebebi bağırsaklarınız ile mideniz arasındaki bağlantı! Bağırsaklarda bulunan vagus siniri direk olarak beyne bağlanıyor. Aslında beyniniz sindirim sisteminizi değil sindirim sisteminiz beyninizi yönetiyor!

Sindirim ve bağışıklık sistemleri

Mutluluk hormonu serotoninin %95’inin bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından üretildiğini biliyor muydunuz?

Bu bakteriler aynı zamanda beyindeki zevk ve ödül merkezini kontrol etmeye yarayan dopaminin de yarısını üretiyorlar!

Düşünceleriniz, duygularınız ve hareketleriniz beyninizdeki nöronlar arasındaki iletişimle meydana geliyor.

Bu iletişimi sağlayan da ''serotonin ve dopamin '' gibi sinir taşıyıcıları.
Örneğin iyi veya üzgün hissetmenizi, keyif almanızı veya acı çekmenizi, kızgınlığınızı, konsantrasyonunuzu bu sinir taşıyıcıları düzenliyor.

SEROTONİN (MUTLULUK) HORMONU VE TRİPTOFAN AMİNOASİDİ

Seratonin beyin hücre nöronları arasında kimyasalları ve beynin değişik parçalarının birbiriyle iletişimini sağlayan bir nörotransmiterdir. Serotoninin az yada çok olması, o anki ruh halinizi belirleyen en önemli etmendir;çünkü saldırgan davranışlar, depresyon, anksiyete ve ağrıya artan hassasiyet gibi durumların nedeni serotonin düzeyidir. Serotonin için en çok beyinde üretildiği düşünülse de gerçek böyle değildir. Psikiyatrik tıp üretilen serotoninin sadece %2 sinin beyinde üretildiğini belirtmiş, asıl üretim yerinin bağırsak mukozası ve kan hücreleri olduğunu söylemiştir.

%80 ÜRETİM BAĞIRSAKLARDA!

Probiyotik bakterilerin işlemleri ile bağırsaklar ; insan vücudunun ihtiyacı olan serotoninin %80 ini salgılayan yerdir. Düşük serotonin düzeyi, sürekli bir içsel karışıklık yaşamanıza, anksiyete,depresyon,uyku bozukluklarına, sinirli bir yapıya sahip olmanıza neden olur. Aksi olup yüksek bir serotonin düzeyine sahip olunduğunda ise; herşeye pozitif bakan,aşırı mutluluk hali “garip” denecek davranışlar sergilenir.
Serotoninin migren, anksiyete, kusma ve iştah ile ilgili olduğu da uzmanlarca doğrulanmıştır. Kalp sağlığınıda çok olumlu etkileyen serotonin kritik derecede rol üstlenir.

SEROTONİN BİZİ YÖNLENDİRİYOR

Uyku,kas fonksiyonları,beden ısısı, cinsel davranışlar, iştah,öğrenme, hafıza ,endokrinal fonksiyonlar serotonin tarafından kontrol edilen mekanizmalardan yalnızca bir kaçıdır.

DEPRESYON İLAÇLARINDA SEROTONİN

Günümüzde depresyonun yaygınlaşması sonucu antidepresanlar oldukça sık kullanılmaya başladı ve ilaçların içeriklerinde sıkça “serotonin” yazısını görürsünüz. Çünkü birçok psikolojik sorunun ana kaynağı bu hormonun azlığıdır.

SEROTONİNİ DOĞAL YOLLARDAN ARTTIRMAK İÇİN;

Triptofan açısından zengin yiyeceklerle beslenmeniz gerekiyor. Triptofan serotonin yapımında kullanılan tek besin maddesidir. Vitaminlerden B6, B9 ve B12 serotonin için önemlidir.

TRİPTOFAN NEREDE ?

FERMENTE PROBİYOTİK SÜT ÜRÜNLERİNDE BULUNUR. Süt,Yoğurt,Probiyotik Yoğurt ve Kefirde bol miktarda bulunur.

İkinci beyin mikrobiota bağırsaklarımızda!

Bu yüzden tıp dünyasında milyarlarca bakteriden oluşan bağırsak florasına ‘ikinci beyin’ adı veriliyor.
Sinir taşıyıcılarının büyük oranda bağırsaklardaki bakteriler tarafından üretilmesinin fark edilmesi üzerine sindirim sistemi ve beyin arasındaki bağlantı üzerinde araştırmalar yoğunlaştı ve çok önemli sonuçlar bulundu. Depresyon, saplantı (obsesif-kompulsif bozukluk), otizm, kaygı bozukluğu (anksiyete) gibi rahatsızlıklar bağırsak florasındaki dengesizliklerle ilişkilendiriliyor.

Large-Intestine

Konuda uzman Dr. Cole ‘’Depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklar için gelen hastaların bağırsaklarında bakteriyel enfeksiyon gösteren laboratuvar sonuçlarına baktığımda neden ilk aşamada sindirim sistemi kontrolü için gelmediklerine hala şaşırıyorum’’ diyor.

En Çok Aranan Haberler