Tarihte ilk olarak Mısır kültüründe evlilik bagının simgesi olarak bitki sapları kullanılarak yapılan alyans, yuvarlak şekliyle yüzyıllardır kadın ve erkek arasındakı sonsuz sevginin, sonsuz mutlulugun, sonsuz beraberligin ve sonsuz baglılıgın simgesi olarak kullanılıyor.
Sürekli yükselen fiyatıyla gündemin en önemli maddesi haline gelen altının piyasaya sürülmeden önceki hazırlık aşaması görüntülendi.
Tarihte ilk olarak mısır kültüründe evlilik bağının simgesi olarak bitki sapları kullanılarak yapılan alyans, yuvarlak şekliyle yüzyıllardır kadın ve erkek arasındaki sonsuz sevginin, sonsuz mutluluğun, sonsuz beraberliğin ve sonsuz bağlılığın simgesi olarak kullanılıyor.
Mısırlıların sol elin dördüncü parmağından kalbe kadar hiç kesilmeden giden ve ‘aşk damarı’ adı verilen bir damar olduğuna inanılması nedeniyle bu parmağa takılan alyans, sonraki yıllardan itibaren ise becerikli ellerde birçok kıymetli materyal kullanılarak çiftler için tasarlanıyor.
El işçiliğiyle yapılan alyansın yapımı külçe altından tabakaların eritilmesiyle başlıyor. Lama haline getirilen altın silindirden geçirilerek ince çubuklara dönüşüyor.
Boyluklarına göre kesilen çubuklar kaynakla birleştiriliyor. Tornadan geçirilen alyans tezgahta ege ve testereyle işleniyor.
Cilalanıp taş takılan alyanslar son olarak rodaj ile kaplanarak son halını alıyor.
Altından alyans yapıldığı gibi küpe, kolye gibi başka takı şekleri de veriliyor. Bu işlemden sonra altın üzerine taşlar ve şekiller işleniyor.
Tüm bu hummalı çalışmanın ardından ise satışı yapılması için kuyumcu vitrinine konuluyor.
Ancak sürekli yükselen ve satışlara büyük darbe vuran altın fiyatları nedeniyle azalan satışlardan kuyumcuların yanı sıra atölye çalışanları da şikayetçi.
Sadece Türk müşterilerin değil, turistlerin de yüksek fiyatlar nedeniyle altına ilgi göstermediği belirtiliyor. A.A.