HABER

Mutteki'nin ziyaretine ilişkin açıklama

İstanbul (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin, Lübnan'daki olayların yatışması için sürdürülen çabalar kapsamında Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.

Tan, Çırağan Sarayı'nda basın mensuplarına, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Konuk Bakan Mutteki'nin, Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgiverdi.

Tan, BM'de hazırlıkları sürdürülen karar tasarısının bir noktaya geldiğini ve yarın tasarı üzerinde oylama yapılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

Tan, "Bundan önce Türkiye'nin bu meselede ağırlığı olduğunu bildikleri için, bizden bu karar tasarısının dengeli bir zemine oturması için ağırlığımızı koymamızı ve gerekli girişimleri yapmamızı istiyorlar. İkincisi İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ), Malezya'daki toplantısında aldığı kararlar var. Orada alınan kararların uygulanmasıkonusunda özellikle Batılı ülkeler nezdinde girişimde bulunmamızı istiyorlar" diye konuştu.

Görüşmede Türkiye'nin, İran'ın nükleer meselesi konusunu da gündeme getirerek, görüş alışverişinde bulunduklarını ve bir nevi durum tespiti yaptıklarını belirten Tan, Türkiye'nin sunulan paketin çok büyük bir fırsat yarattığını ifade etti.

Tan, "Maalesef o günler geride kaldı ama biz bunu açıklıkla kendilerine ifade ettik" dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tan, "Lübnan konusunda İran ve Türkiye'nin ortak görüşleri olup olmadığına" ilişkin olarak, şunları kaydetti:

"Bizim savunduğumuz görüşlerin destekçisiler. Biz çatışmaların durdurulması ve ateşkesin bir an önce sağlanması, bu olmadan diğer konuların çok zor sürdürüleceğini söylüyoruz. Ayrıca barış gücünün de mutlaka BM kararına dayalı, çatışmalardan uzak ve barışı idamesi görevini sürdürmesi gerekiyor. Bütün tarafların da bunu istemesi gerekiyor. Biz bunu söylüyoruz."

Namık Tan, Fransa'nın hazırlamış olduğu karar tasarısında ciddi değişiklikler yapılmasına karşın, felsefesini desteklediklerini belirtti.

Tan, bu meselenin esas unsurunun Filistin-İsrail ihtilafı olduğunu, bu mesele çözümlenmeden bütün dikkatlerin Lübnan'a yönlendirilmesinin ciddi bir kayıp olduğunu vurguladı. Bu meselenin geri planda kaldığını ve artık konuşulmadığını anlatan Tan, "Şimdi Lübnan'daki ateşin söndürülmesi meselesi konuşuluyor. Buna da dikkatleri çektik" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler