Muvafakatname Arapça dilinden dilimize gelmiş ve zaman içinde dönüşüp değişerek Türkçeleşmiştir. Onama, uygun görme, kabul etme gibi anlamlara gelir. Ayrıca bu kelimenin hukuk dilinde de bir karşılığı vardır.
Başka kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen yeni kelimeler, ifadeler ve kelime grupları da oluşturur. Bunlardan biri de aynı zamanda resmî bir belgenin de adı olan muvafakatname kelimesidir.
Muvafakat kelimesinden türemiş olan muvafakatname, çeşitli durumlarda istenilen bir tür izin belgesi olarak tanımlanabilir. Genel anlamda bir onay, bir izin belgesidir. Yazılı bir onay, resmî olarak kabul edilen bir izindir.
Farklı konular için yazılabilen muvafakatname kanuni olarak kabul edilen bir belgedir. Resmîdir. Genel olarak bir konu belirlenir ve iznin verildiğine dair beyan içerir. Mahkemelerde, resmî kurum ve kuruluşlarda geçerliliği bulunur.
Bir izin bir onay için hazırlanan muvafakatname, belirlenen konu ile ilgili sorumluluğu bulunan kişiden alınır. O kişinin sorumluluğu altında olan konu ile ilgili bir onay bir izin beyan ettiğini ifade eder. Bazı durumlarda zorunludur.
Örnek olarak; taşınmaz malların satışında eşlerin muvafakatname vermesi yasal olarak zorunlu tutulmuştur. Ayrıca boşanmış olan kadın ve erkeğin reşit olmayan çocuklarının pasaport işlemleri sürecinde de bu belge istenir.
Muvafakatnamenin zorunlu olduğu bir başka durum da veraset intikalleridir. Çocukların katılacağı bazı etkinlikler ya da sportif faaliyetlerde de anne ve babadan muvafakatname istenebilmektedir. Gerektiği durumlarda muvafakatname örneği internetten ya da noterlerden alınabilmektedir.
Muvafakatname almak için kişinin beyanı ve onay olmalıdır. Rızası dışında bu belge düzenlenemez. Bir muvafakatname bir çocuk için düzenlenecekse ve evlilik süreci devam ediyorsa belge alınırken annenin de babanın da bulunması gerekir.
Belgenin hazırlanması noterde gerçekleştirilir. Bu belgeyi verme yetkisi noterlerdedir. Herhangi bir noterlik ofisinden kısa süre içinde muvafakatname hazırlayabilmek mümkün olur.