HABER

Müzedeki plakete Danıştay kotası

ANKARA (ANKA)- Danıştay 10. Dairesi, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasını 1998 yılında onaran ‘Hacı Ömer Sabancı Vakfı' ve ‘Phillip Morris-Sa'ya teşekkür plaketinin kaldırılması yönünde açılan davayı reddeden mahkeminin kararını bozdu.

Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın girişimleriyle 1998 yılında yapılan tadilat ve onarım sonrası yaklaşık 500 bin dolar harcanmıştı.

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'de bunun karşılığında müzenin girişe pirinç levhadan oluşan bir teşekkür plaketi asmıştı. Ebatı 30x25 cm olan teşekkür plaketinin 1. Türkiye Büyük millet Meclisi binasının tarihi değerini gölgelediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Mehmet Bozkurt adlı şahıs tarafından Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne açılan dava, özel sektörün koruma ve müzecilik konusunda özendirilmesi, katkı vermeye teşvik edilmesi amacıyla eski eserlerin restorasyon ve teşhir tanzim işlerine sponsor olarak katkı sağlamak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sponsorluklarının kabul edilmesinde ve isimlerinin katkı sağlanan yapılara plaketle belirtilmesinde mevzuata aykırılık olmadığını belirterek davayı reddetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı dava reddedilen Bozkurt, bunun üzerine temyiz yoluna başvurdu. Davanın temyiz incelemesini yapan Danıştay 10. Dairesi emsal bir karara imza attı.

PLAKET TARİHİ BİNAYI GÖLGELİYOR MU?

Danıştay 10. Dairesi, kararında şu görüşlere yer verdi:
"23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina, Türk ulusu açısından büyük öneme sahip, tarihi değeri bulunan ve halen Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren 2863 sayılı yasanın 6. maddesi kapsamında bir tarihi eserdir.

Bu bina, ilk Anayasa'nın kabulü, İstiklal Marşı'nın kabulü ve Cumhuriyet'in ilanı gibi Türkiye cumhuriyeti'nin kuruluşundaki birçok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Ancak, davacı, bağış yapan anılan vakıf ve şirketin adının yer aldığı plaketin, 1. TBMM Binasının oda ve salon kapıları ile binanın giriş kapısına asıldığını iddia etmektedir.
Bu itibarla, 1. TBMM binasının restorasyonuna bağış yapan anılan vakıf ve şirkete ait plaketlerin, yönergenin 7. maddesinde ifade edilen uygun bir yere konulup konulmadığı; plaketlerin, 1. TBMM Binasının tarihi değerini gölgeleyip gölgelemediği hususlarının yerinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi ile tesbit edilmesi gerekmektedir. Bu durumda, İdare Mahkemesince, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak, söz konusu plaket veya plaketlerin 1. TBMM binasının tarihi niteliğini gölgeleyip gölgelemediği de tesbit edilerek bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme sonucu davanın reddine karar verilmesinde hukuki isabet görülmemiştir"

Danıştay'ın bozma gerekçesi sonrası idare mahkemesi başvuruyu yeniden görüşecek.

En Çok Aranan Haberler