YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Müzikle Tedavi Olan Psikiyatri Hastaları Artık Konser Veriyor

Eskişehir Devlet Hastanesi GÖRSEM Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören 21 psikiyatri hastası, doktor ve...

Müzikle Tedavi Olan Psikiyatri Hastaları Artık Konser Veriyor

Eskişehir Devlet Hastanesi GÖRSEM Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören 21 psikiyatri hastası, doktor ve hemşirelerin desteği ile bir koro kurdu. Türk halk müziği parçalarını seslendiren koro, müzikle psikolojik hastaların tedavisinin mümkün olabileceğini herkese gösterdi. Hastalardan oluşan koro, 8 ay boyunca öğrendikleri eserleri düzenledikleri konserle Eskişehirlilere sergiledi. Şarkıların hep bir ağızdan söylendiği konserde, hastaların performansları dinleyenlerden tam not aldı.

Özellikle şizofreni ve benzeri psikolojik bozukluklar ile kronik ruhsal rahatsızlıkları olan hastaların tedavi ve rehabilitasyonu şehirlerde açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde yapılıyor. Eskişehir Devlet Hastanesi GÖRSEM Toplum Ruh Sağlığı Merkezi de Türkiye'nin ilk tescilli merkezi olma statüsü ile hastalarına hizmet veriyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde kayıtlı hastaların uygun tanı ve tedavi ile ilaç kullanımlarının düzenli takibinin sağlanması yanında rehabilitasyon çalışmaları ile hastaların topluma kazandırılması amaçlanıyor.

Eskişehir Devlet Hastanesi GÖRSEM Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde de doktor ve hastalar bir araya gelerek müzik grubu oluşturdu. Merkezde tedavi gören 21 hastanın müzik ile tedavisi sonucunda oluşturulan grup, Türk halk müziğinin en sevilen parçalarını seslendiren bir koro haline geldi. Üniversite öğrenimini konservatuvarda yapan hemşire Netice Eşsizoğlu tarafından yönetilen koro, 16 parçadan oluşan bir repertuar oluşturdu.

Grup, ilk konserini Eskişehirlilere sundu. Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde hastalar 8 aylık emeklerini sergiledi. Söylenen şarkılar ve grubun performansı dinleyicilerden yoğun alkış aldı. Hastaların ailelerinin de katıldığı konserde söylenen şarkı ve türküler hep bir ağızdan seslendirildi.

Projenin hastalar üzerinde olumlu bir etkisinin olduğunu belirten Toplum Ruh Sağlığı Merkezi doktoru Berkant Yelken, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde 200 hastayı izleyip tedavi ettiklerini söyledi. "Yaptığımız birçok zevkli uğraştan bir tanesi de müzikle tedavi. Yaklaşık 8 aydır hastalarımız bu konuda deneyimli bir hemşiremizin gözetiminde Türk Halk Müziği eğitimi alıyorlar." diyen Dr. Yelken, amaçlarının bir müzik dinletisinden çok imkân verildiğinde ve emek harcandığında neler yapıldığını göstermek olduğunu ifade etti.

Koronun şefliğini yapan Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu hemşire Netice Eşsizoğlu ise hastaların müziğe olan taleplerinin memnun edici olduğunu söyledi. Hastaların istekleri doğrultusunda grubun oluştuğunu belirten Eşsizoğlu, "Yaklaşık 8 aydır hep beraber çalışıyoruz. Ve bu güne kadar geldik. Kesinlikle hastalarımız için çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Onlar da söylüyor. Hastalarımızın böyle geri bildirimleri var. Onların başarılı gördüğümüz için bu konuda onların motivasyonunu artırmak için böyle bir konser hazırladık." dedi.

Eski dönemlerdeki araştırmalarda da müzikle terapinin olduğuna değinen Eşsizoğlu, hastaların tedavisinde müziğin etkin bir rol oynadığına dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler