HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

M/V Ulla'nın yükünün yarısı çıkarıldı

M/V Ulla'nın yükünün yarısı çıkarıldı

HATAY (İHA) - Hatay'ın İskenderun İlçesi açıklarında 6 Eylül 2004 tarihinde 2 bin 200 ton toksik atık yükü ile birlikte batan St. Vincent bandıralı M/V Ulla adlı geminin yükünün yarıdan fazlasının çıkarıldığı bildirildi.

İskenderun Körfezi'nde, 40 metre derinlikteki M/V Ulla'nın içinde bulunan zehirli toksik atık yükünü çıkarma çalışmaları devam ediyor. Ancak İskenderun'da birçok vatandaş halen denize zehir yayıldığı dedikodusuna kapılarak denize girmiyor ve deniz ürünleri yemiyor. İskenderunlu 19 yaşındaki Şehriban Doğan, M/V Ulla'nın battığı günden bu yana balık yemediğini ve denize girmediğini söyledi.

M/V Ulla ile ilgili yapılan çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, vatandaşın kafasındaki Ulla'yı çıkarmanın deniz dibindeki batık Ulla'yı çıkarmaktan daha zor olduğunu belirterek, "Ulla'nın yükünü çıkarma işlemleri devam ediyor. Bu geminin yükü çıkacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Su altı görüntülerine bakarsanız geminin etrafında balıkları görürsünüz. Ben ciddi bir devlet adamıyım, bu konuda taviz vermem. Eğer en ufak bir şüphe olsaydı denize girmeyi, balık yemeyi yasaklardım. Ancak bilimsel veriler Tarım Müdürlüğü'nün, Mustafa Kemal Üniversitesi'nin, Çukurova Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaların hepsi bir tehlikenin olmadığı yönünde. Eğer ilime inanıyorsak, bilime inanıyorsak, bilim adamlarına inanıyorsak onların bize tavsiyelerine uyacağız. Ben İskenderun Körfezi'nden çıkan balığı kendim de yiyorum, ailem de yiyor. Bu konuda vatandaşlarımız dedikodulara inanmasınlar" dedi.

Öte yandan, 21 Şubat 2005'te açılan ve 8 Mart'ta sonuçlanan toksik yükü çıkartma ihalesini kazanan Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş., ihale bedelinin çıkartım maliyetini kurtarmayacağı gerekçesiyle çıkan yükün tespiti için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş., ihale aşamasında üst tabaka haricindeki yükün 'toz halinde' olduğunun tahmin edildiğini, ancak geçen sürede deniz altındaki toksik yükün her tarafının betonlaştığı gerekçesiyle ihale bedelinin artırılmasını talep etti. Mahkeme ise, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

En Çok Aranan Haberler