Ülke genelinde düzenlenen halk oylaması, 100 binden fazla kişinin öldüğü tahmin edien kasırga felaketinin vurduğu bölgelerde ise 2 hafta ertelendi.
Cunta felakete aldırış etmiyor
Myanmar'daki askeri yönetim, yeni anayasa ile demokratik seçimlerin önünün açılacağını belirtmesine rağmen, muhalifler anayasanın yaklaşık yarım yüzyıldır iktidarda bulunan generallerin ülke idaresindeki ağırlıklarını sürdürmesine imkan sağladığını belirtiyor.
Bu arada tutuklu demokrasi lideri Aung San Suu Kyi'nin partisi, halkın referanduma katılmaması çağrısında bulundu. Ancak medya ve iletişim araçlarının devlet kontrolü altında bulunduğu ülkede çağrının çok dar bir alana yayılabildiği ifade edildi.
Cunta felakete aldırış etmiyor
Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği (UDB) partisinin, kasırgadan etkilenen Yangon dışında ofis açmasına izin verilmiyor. UDB, ancak bastırdığı broşürlerle referandumun yasadışı olduğunu ve generallerin elini güçlendireceğini belirtiyor.
UDB Sözcüsü Nyan Win yaptığı açıklamada, "Ülkenin böyle bir felaketi yaşadığı dönemde, referandum yapılamaz" diye konuştu. Win, felaket bölgesinde hala cesetlerin su üstünde yüzdüğünü, felaketzedelerin ise acilen temiz içme suyu ve gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, referandumla zaman kaybedildiğini söyledi.
Öte yandan, halk da askeri yönetime tepki gösteriyor. Hindistan'ın 48 saat önce kasırga uyarısında bulunmasına rağmen cuntanın hiçbir şey yapmadığını ve uluslararası yardımların ülkeye girişine izin verilmemesi nedeniyle halk içten içe yönetimi sert şekilde eleştiriyor.
Cunta felakete aldırış etmiyor
Kasırgada bambu ve kamışlardan yapılmış olan evine kaybeden 5 çocuk annesi Dowla Shwe, "Hükümete kızgınım. Hala yardım bekliyoruz. Askerler ne yardım getirdi ne de yiyecek. Yardım gelmezse, çocuklarımın açlıktan ölmesinden korkuyorum. Niçin yabancıların bize yardım etmesine izin vermiyorlar?" diye konuştu.