HABER

Myanmar'da gazeteciler tehlike altında

Bangkok (AA)- Myanmar'da bir gazeteci, telefonda fısıltıyla, "Şu anda konuşamam, tehlikedeyim" dedikten sonra telefon kapandı. Nergis kasırgasının harap ettiği Myanmar'da bulunan ve gizlilik içinde çalışan az sayıdaki yabancı gazetecinin telefonları dinleniyor. Bu da bölgeden haber geçilmesini zorlaştırıyor.

Felaketlerin gıda ile temiz su sıkıntısına ve hastalıklara neden olduğu yoksul ülkelerde haber geçmek her zaman risk taşırken, eski adı Burma olan Myanmar'da dışarıya detaylı bilgi sızmasını istemeyen cunta yönetimi bu riskleri iki katına çıkartıyor.

Merkezi Tayland'da bulunan bir gazetenin ve sürgüne gönderilen Myanmarlı gazeteciler tarafından yayımlanan bir internet sitesinin editörü olan Aung Zaw, "Bu hükümet çok paranoyak ve yabancı düşmanı. Kasırganın kendilerine olan inanılırlığı baltalayacağını düşünüyorlar. Askeri rejim zararın büyüklüğünü saklamak istiyor. Burma halkının yabancılara gerçek hikayeyi anlatmalarını istemiyorlar" diyor.

Yabancı gazetecilerin, birçok yabancı yardım görevlisi gibi ülkelerine girmelerine izin verilmiyor. Yerel gazeteciler, engellemelerle karşılaşıyor ve iktidardaki "alıngan" generallerin hoşuna gitmeyen haberler nedeniyle hapse girme riski altında bulunuyor. Bu risk yüzünden insanlara "gazeteciyim" diyemiyorlar.

Myanmar'daki bir gazeteci editörüyle telefonda görüşürken "tik, tik" sesleri duyuluyor, bu da telefonların dinlendiğini gösteriyor. Kasırgadan bu yana çok az gazeteci, uydu telefonlarını, elektriğin kesik olduğu, cep telefonlarının çekmediği kasırga bölgelerinde kullanacakları pilleri ve jeneratörleri gizleyerek Myanmar'a girmeyi başardı. Böylece engellerden birini geçen gazeteciler, ülkeye girdikten sonra gazetecilerin kaldığı otelleri sürekli izlemeyen gizli polis nedeniyle sık sık yer değiştirmek zorunda kalıyor.

En Çok Aranan Haberler